Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Registrering av beståndsinformation

Hej!
Jag undrar över registreringen av beståndsinformation. Jag tycker att gränssnittet är svårhanterligt och svåröverskådligt (lyckas inte gå tillbaka och se vad jag gjort efter att jag sparat). Jag har framfört synpunkter när jag gjorde testen inför användardagen. Önskar möjlighet till granskning i Marc21 även när det gäller beståndsinformationen.

Jag undrar också över hur man kan få med "biblioteksnivån"? Vi har bara ett sigel för manuell registrering (Li), men 4 bibliotek. Jag undrar också om det går att lägga in flera olika hyllkoder för samma sigel? Om vi skaffar ett exemplar till och ställer den på annan hylla: kan man gå in senare och lägga på en kod till?
Var och hur lägger man in lokala 856-länkar?

Jag har sett vid de exporttester vi har deltagit i att de lokala fälten har återkonverterats tillfredsställande. Men hur ska man i framtiden veta hur ny (och kompletterande) beståndsinfo ska läggas in i XL gränssnittet för att ge önskat resultat i exporten?

Vänliga hälsningar
/Eva-Lisa Holm Granath, funktionsansvarig för katalogisering vid LiUB
Eva-Lisa Holm Granath Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Håller med om att det är oklart vad fälten i XL motsvarar för delfält i MARC21, och om alla typer av placeringar (klassifikation, nummerserier, hyllor ...) finns med.
  Pär Johansson
 • När får jag svar på mina frågor?
  På användardagen fick jag en del info. Men jag undrar fortfarande när granskning i Marc21 kommer att fungera för beståndsinformationen? Jag utgår från att fler än vi på Linköpings UB behöver lite tid för att bestämma hur beståndsinfon ska läggas in i LibrisXL, då behöver vi kunna se den i Marc21.
  Kvarstår gör också frågan om var och hur man lägger in lokala 856-länkar?
  Eva-Lisa Holm Granath, Li
 • Jag vill även fråga vad som ligger bakom de olika typerna av hyllkoder och anmärkningar: Vilka är era tankar med valen och hur de ska användas? Varför hyllkod LCC, NLM och UDK? Används de av svenska bibliotek? Vad innebär fästetikett-texterna i hyllkodsfältet och hur är de tänkta att användas? Det är svårt att veta hur vi ska använda detta, jag har i alla fall inte hittat några instruktioner. Om det är konstruerat i samråd med katalogisatörer på KB så vore det bra att få veta mer om bakgrundstankarna.

  Det känns lite knepigt om vi ska sitta och vänta till skarpt läge i januari för att få se var beståndsinformationen man lägger in hamnar och hur det ser ut. Tar gärna emot råd om hur vi kan förbereda oss!
  Eva-Lisa Holm Granath, Li
 • Hej!

  När det kommer till beståndsinformation i XL är det här ett pågående arbete. Vad vi kan säga är att förhandsgranskning av MARC21 i gränssnittet kommer att fungera vid produktionssättning. I den vyn kommer katalogisatörer att se vad inmatad information i det nya verktyget och formatet blir när det återkonverteras till MARC21. Den här datan kommer sedan att kunna användas av de lokala systemen.

  Som vi kommunicerade i informationen om produktionssättning är den första releasens innehåll baserat på prioritering av feedback på användartester. Efter produktionssättning kommer delleveranser med kompletterande och utvecklad funktionalitet.

  Angående frågan om hur ni ska förbereda er råder vi er till att i så stor mån som möjligt läsa samtligt material och information om nya Libris och XL. På Libris startsida finns en samlad ingång till samtliga forum. Vi uppmanar även till att öva i den testmiljön: https://libris-qa.kb.se/.

  För ytterligare information om bestånd kan ni bevaka följande trådar med sökordet ’bestånd’ i Supportforum för nya Libris. För närvarande finns:
  https://kundo.se/org/librisxl/d/bestand-for-andra-bibliotek/     
  https://kundo.se/org/librisxl/d/information-om-vilka-bibliotek-som-ager-bestand/       
  https://kundo.se/org/librisxl/d/kopiera-bestandpost-och-sokning-i-bestandsposter/

  Mvh
  Libris kundservice
 • Hej
  Jag sitter och testar att göra en beståndspost.
  Ser genast att det skulle underlätta om det i formuläret stod i klartext tex. Hyllsignum (fd fält h) Hyllsignum (fd fält j) så skulle det underlätta otroligt mycket och posterna skulle bli mer konsekventa.
   Hur skall jag skiva in  #h Ibz Picasso, P. #j 8:o så att det hamnar på samma rad?
  Maria Zetterberg
 • I katalogiseringsverktygets hjälp-sektion finns lathundar för enkel beståndsregistrering och beståndsregistrering.
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Hej,
  i hjälpavsnittet för beståndsregistering saknar jag en motsvarighet till 852 ‡c:
  "Avdelning, samling, hyllsignum el. dyl. (R)
  Kan användas i stället för, eller tillsammans med, #h, #j, #l. Hit även beteckningar av typen Ref."

  Kan det höra ihop med meningen: "Om ytterligare information om placering utöver Hyllkod behöver läggas till."?
  Pär Johansson
 • Tre frågor:
  1. Vad händer med indikatorerna 1 för DDK och 8 för t ex SAB? Dessa var viktiga att fylla i rätt i Voyager och är viktiga i vårt lokala system Alma - jag kan inte se att dessa finns med i nya Libris och jag kan inte se att det står något om det i hjälptexten för beståndsregistering.
  2. Vi har sedan gammalt använt delfält h för hyllsignum och delfält i (och några med j) för huvuduppslag. Det ser inte bra ut i nya Libris eftersom i-fältet är Exemplarstatus vilket står i klartext nu. (Tidigare hade det inte så stor betydelse.) Var är det bäst att lägga huvuduppslag nu? Delfält l (lilla L) för uppställningsord, finns inte med under "har komponent" i hjälptexten.
  3. Är det möjligt att konvertera våra beståndsposter med delfält i till ett fält som visas på ett bra sätt i nya Libris?
  Katarina Engvall, Hib
 • Vi funderar också kring 852 ‡c, som inte finns med i listan under "Beståndsregistrering".

  Vidare behöver vi information för hantering av lokala ämnesord i fält 653.

  Så här står det i hjälpavsnittet:
  Lägg i första hand ämnesord och klassifikation till det beskrivna verket.

  *Klassifikation/DDK-klassifikation/Kod (082 ‡a)
  Klassifikationsupplaga (082 ‡2) Skriv in 23/sw
  • Klassifikation/Klassifikation/Kod (084 a)

  Men vad gäller för de lokala ämnesorden?

  Med vänliga hälsningar

  Mattias Hedberg, Högskolan i Jönköping
 • Hej Pär!

   I enkel beståndsregistrering är det korrekt, men inte i Beståndsregistrering – där saknas en viktig rad:
  * Hyllplacering (Avdelning,samling) (852 ‡c)Om ytterligare information om placering utöver Hyllkod behöver läggas till.
  Exempel: Institution 140
   
  Tack för att du hittade detta, vi har uppdaterat filen.

  Mvh

  Libris kundservice
 • En fråga till angående de lokala ämnesorden:
  Det verkar inte som att det går att lägga till fler än ett fält för lokala ämnesord. När jag lagt till ett lokalt ämnesord och klickar på plustecknet igen för att lägga till ett nytt försvinner det jag skrivit in som lokalt ämnesord.
  Vi lägger till exempel engelska ämnesord på våra beståndsposter (om sådana inte finns i den bibliografiska posten) och för att detta ska se bra ut i vårt lokala system behöver vi kunna lägga dessa ämnesord i flera  fält under varandra.

  Det verkar inte heller gå att lägga ämnesord som inte tillhör SAO i fältet "Ämne" i beståndsposten, så detta fält verkar inte fungera för lokala ämnesord. 


  Esther Thegel
 • Hej!

  Tack för synpunkten!
  Vi är medvetna om problemet och det kommer att fungera efter kommande uppdateringar.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Var kan man läsa om vad de 27 olika begreppen i Lägg till fält Hyllkod betyder? Vad innebär Literal?
  Annika Eriksson
 • Hej Annika!
  Kan du förtydliga för mig vad för 27 begrepp du menar? Jag tar sedan detta med formatteamet och återkommer.
  Hälsningar,
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • När man klickar på plustecknet vid Hyllkod får man upp en lista med 27 alternativ. Svårt att välja när man inte vad de innebär. Klickar man på plustecknet vid Bestånd får man 45 alternativ. Är det meningen att man ska testa och sen ta fram MARC21 för att se vad de kan betyda? "Kan innehålla literaler" är något kryptiskt.

  Annika
 • Hej Annika!

  Gå till + vid har 'komponent' och sedan välja sedan det fält som passar det du ska beskriva. Exempelvis "Tidigare hylluppställning".

  Vilket val du ska göra beror på vad du vill beskriva. Jag kan tyvärr inte ge bättre hänvisning än så på grund av att jag inte vet vad du ska beskriva och måste hänvisa dig till hjälpsektionen igen.

  I https://libris-stg.kb.se/katalogisering/help/workflow-holding finns en lista med hänvisningar till ett par fält och delfält. Har du behov utöver de listade fälten och delfälten? Jag kan vidarebefordra dina önskemål.

  Hälsar,


  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Se även sista inlägget i den här tråden:
  Instruktioner för beståndsregistrering önskas


  Maia Dexander Införandeaktiviteter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.