Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Problem med jurisdiktion/organisation

Hej!
Jag skulle idag lägga till "Centrala folkbokförings- och uppbördsnämnden" under medverkan i instans av verk och fick problem. Jag sökte under medverkan\agent bland befintliga organisationer/jurisdiktioner och hittade rätt institution som jurisdiktion. Då jag länkade till denna och förhandsgranskade såg jag att den lagt sig i fält 710 med förstaindikator 1 i delfält b, inte a. Jag antar att det beror på att denna typ av institution ska se ut såhär: "Sverige. Centrala folkbokförings- och uppbördsnämnden" där Sverige ska ligga i delfält a. Hur åstadkommer jag detta? I det här fallet är ju den underordnade enheten länkbar i XL.
Vänliga hälsningar
Petter Cederlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Petter,

  Auktoritetsformatet för organisationer är ännu inte färdigt. Det råder problem med framför allt formatet för organisationer formulerade i två led, likt den i ditt exempel. Problemet är känt och har rapporterats.

  Vänliga hälsningar,

  Katalogsupport
 • Jag har kollat runt lite och det verkar som min gissning att Centrala folkbokförings- och uppbördsnämnden konstueras med Sverige i delfält a var felaktig. Däremot finns flera exempel i Libris på konstruktionen "710 1_ #b Centrala folkbokförings- och uppbördsnämnden", som jag reagerade på som felaktig i och med det saknade #a-fältet.
  Vänliga hälsningar


  Petter Cederlund
 • Hej Petter,

  Här kommer ett sent förtydligande om hur det kommer sig att man kan hitta auktoritetsposter i Libris för officiella organ som är konstruerade utan inledande $a Sverige.

  Fram till 2007 följde vi i Sverige inte reglerna i AACR2 för officiella organ, utan hade en egen tillämpning i KRS. (Se KRS 24.18 fotnot 13 Svenska statliga officiella organ inordnas direkt utan tillägget ”Sverige”). Exemplen som anges i KRS är Utrikesdepartementet och Skolöverstyrelsen. Detta innebar att man i Libris konstruerade de auktoriserade sökingångarna enligt följande mönster:

  110 1 $b Utrikesdepartementet
  I samband med inträde i WorldCat ställde denna avvikelse till problem och från 2007-03-15 tillämpades inte längre undantaget. Konstruktionen av auktoriserade sökingångar ändrades till:
  110 1 $a Sverige. $b Utrikesdepartementet

  En maskinell städning av då aktiva svenska officiella organ gjordes i flera omgångar under 2007/2008, medan de vars verksamhet hade upphört lämnades orörda i Libris. Vissa har städats vid senare tillfällen men det finns fortfarande många äldre officiella organ som saknar $a Sverige.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Ok, tack för svar.
  Vänliga hälsningar
  Petter Cederlund

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.