Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

"Postnummer" i XL


När jag testar "förhandsgranska Marc21" i XL så ser jag att bibliografiska id:n från Voyager ser ut att hamna i 001 vid återkonvertering (och LibrisIII-nummer i 035$9) och alltså även i fortsättningen bör gå att använda som matchningspunkter vid import till den lokala katalogen.

Men hur blir det med nya poster vilka skapats i eller importerats till XL? I Marc21-förhandsgranskningen visas ingen motsvarighet till sådant unikt Libris-nummer i dessa poster.

Kommer det vid återkonvertering att finnas ett nytt unikt XL-nummer i posterna?
I vilket fält kommer i så fall postens unika id att att placeras vid konvertering till Marc21?
Hur kommer postens unika id att vara utformat?

Kommentarer

 • Hej!

  Ja, det kommer att finnas ett nytt unikt XL-nummer i posterna
  Det (postens libris-ID) kommer att finnas i 001 precis som tidigare, men vara av "den nya sorten", dvs "ltm8fww0jhxh4k64" och inte "123456" som tidigare.

  Mvh

  Libris kundservice
 • Tack, bra att veta!

  Vad innebär detta för det "gamla" Voyager bib-id, som nu kommer i 001 (och som även i XL:s förhandsgranskning ser ut att vara i 001)? I vilket fält kommer detta att finnas när vi tar över poster t.ex. via z39.50 eller i batch?
  Mats
 • Hej!
  Vi undrar också vad som händer med nuvarande Librisid. Om det läggs i 035 #9, vilket prefix kommer då att användas? För att få en fungerande matchning behöver vi veta exakt hur den strängen kommer att se ut.
  Hälsningar
  Isabel Folkesson, GUB
 • Gamla Libris-IDn kommer att finnas kvar och fortsätta att vara giltiga unika identifierare (och referera till samma poster som tidigare).

  Däremot kommer nya poster som skapas inte längre att ha numeriska Libris-IDn som ser ut som dom gamla. Dom nya IDn som kommer att skapas är 15 eller 16 tecken och alpha-numeriska. Lever man kvar i MARC-världen så kommer alltså sådana strängar att finnas i ID-fältet framöver och se ut ungefär såhär: "s93q05j437dkx5v".

  Mvh
  Libris kundservice
 • Men till vilket marcfält återkonverteras gamla Librisid och hur kommer den strängen att se ut? Enbart numerisk? Kommer inte alla poster få ett nytt id i XL, inte bara de som skapas där, eller?
  Isabel Folkesson, GUB
 • Hej!

  Poster som har gamla Libris-ID kommer ha kvar det, i 001.
  Bara nya poster får nya formen av Libris-ID, i 001.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Hej!
  När poster exporteras från nuvarande LIBRIS till lokala system så skapas ett fält 035 av bibliotekskoden i fält 003 $a SE-LIBR och LIBRIS-ID i 001. Fältet 035 kommer då i antingen i formen 035 $9 (SE-LIBR)123456 eller 035 $9 (LIBRIS)12345, beoende på vilken form mottagande bibliotek har valt i sin batch-profil.
  I vårt lokala system är det just innehållet i fält 035 som matchas mot befintliga poster i databasen.
  För nya LIBRIS kommer "gamla" poster vid export i MARC21 med detta 035-fält och samma val till utformning?
  För nya poster kommer det vid export att skapas ett 035-fält och hur kommer det att se ut?
  Gunhild Bäck, Uppsala UB
 • Hej!

  Nej, det kommer inte att skapas ett 035 fält vid export från nya Libris.
  (det gör det inte heller från gamla Libris!)

  Det som händer när export-profilen blandas in är att 035 $9 valbart kan flyttas till 035 $a. Detta kommer att fungera även för nya Libris. Men det ID som flyttas är alltså inte alls i regel ett Libris-ID utan kan vara vilket sorts ID som helst.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Gunhild, ett förtydligande: det 035$a som syns skapas förmodligen av det lokala systemet vid import, dvs givet vad som står ovan kommer matchningen att fungera som tidigare.
  Martin Malmsten
 • Tack, Martin,
  Det jag främst ville ha klarlagt var om det i uttaget i ISO2709 i fält 003 kommer att vara fortsatt valbart att få LIBRIS alternativt SE-LIBR. Vi, och även Lund och Göteborg, använder LIBRIS och var tvungna att fortsätta med den beteckning när standard ändrades till SE-LIBR.
  Gunhild Bäck, Uppsala UB
 • Det går att välja SE-LIBR eller LIBRIS i exportprofilen precis som tidigare.
  Martin Malmsten
 • Hej igen,
  Betyder det att uttagen använder samtliga inställningar i vår exportprofil?

  Gunhild Bäck, Uppsala UB
 • Ja, exportprogrammet är väsentligen oförändrat vad gäller sammanslagning och "massage" av poster.
  Martin Malmsten
 • Vi har Book-IT och använder Libris förvärvsmodul, där leverantören skickar med titelnumret/Libris-ID med beställningsposten som sedan matchas mot katalogposten från Libris. Vi undrar om systemleverantörer, t ex Axiell för Book-IT, testat så att det nya längre numret/koden kommer att kunna fungera på samma sätt som nu med den ganska korta nummerserien?
  Inger Sundström, Bibliotek Värmland
 • Hej!

  Det pågår just nu tester med bl.a. Book-IT för att säkerställa att postexport/import (som är en del av förvärvsrutinen) fungerar.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Hej, jag undrar om nya och gamla Libris-ID:n kommer att vara sökbara i Libris XL och i Libris websök? Det är de ju i Voyager och i websök i nuläget.

  Bland de frågor som har ställts kring Libris-ID:n ovan tror jag inte att någon har tagit upp just möjligheten att söka på dem.
  Elisabet Sandström, Riksarkivets bibliotek
 • Hej!

  Ja de kommer att vara sökbara i Libris webbsök och i Libris XL.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Läs om nya ID i Libris på Librisbloggen: http://librisbloggen.kb.se/2018/04/25/nya-id-i-libris/ och i den relaterade frågan Nya ID i LIbris.
  Maia Dexander
 • Hur gör vi inställningarna i LibrisXL som vi idag gör i LibrisXP vid manuell import? Var väljer vi att få LIBRIS i 003 och inte SE-LIBR  när vi importerar manuellt via verktyget? Var ändrar vi parametrarna 035#9 till 035#a och ISBN utan bindestreck? Jag har tolkat det som att vi inte ska fortsätta använda LibrisXP men det kanske inte stämmer? Min fråga gäller alltså den manuella importen, inte batchimporten.
  Isabel Folkesson, GUB
 • Hej!

  Det styrs från er batchprofil, så det kommer att fungera om ni har det rätt inställt där.
  LibrisXP slutar att fungera när vi stänger ner Voyager på måndag 4 juni.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Ok, så ni menar att när jag(eller någon annan inom vår organisation) väljer "Download compiled MARC21" inne i LibrisXL så appliceras vår batchprofil på den filen? Det fungerar inte när vi testar. Vi behöver ju verifiera detta i förväg så att vi vet att det fungerar efter den 11 juni, annars kommer vi att få en databas full med dubbletter.
  Isabel Folkesson, GUB
 • Hej!

  Det verkar vara en bugg som gäller vissa bibliotek. Våra utvecklare tittar på det.

  Tack för att ni sa till!

  Mvh
  Libris kundservice
 • Tack, det är angeläget att det åtgärdas direkt så att vi kan testa att det fungerar. Meddela gärna oss när det är gjort.
  Isabel Folkesson, GUB
 • Hej Isabel!

  Nu är det gjort, så testa gärna om det fungerar för er och återkoppla till oss.
  Antingen här eller på libris@kb.se.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Vi har under veckan testat "Download compiled MARC21". Nu får vi ett korrekt utformat 035 men vi får fortfarande inte forskningsbiblioteksform för namn. Vi får heller inte med 852 #b i posten. Vi får dessutom med innehållslösa fält från mallen. Återkoppla gärna när detta är åtgärdat.


  Isabel Folkesson, GUB
 • Hej!

  Problemet med forskningsbiblioteksform för namn är rapporterat och väntar på prioritering.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Hej,

  Kan man programmatiskt få tag på postens nya ID om man vet det gamla. Man behöver ju det nya om man t.ex. vill använda exportprogrammet för att exportera en specifik post. Jag vet att jag kan hitta det i URL:en i katalogiseringsgränssnittet (eller i JSON-blobben som visas om man aktiverar "Visa applikationstekniska detaljer"), men jag undrar alltså om det går att få fram det via en algoritm eller via något API.

  (Vet om att jag ställer en fråga i en gammal tråd. Gör det ändå eftersom det är den som länkas från blogginlägget om "Nya ID i Libris". Säg till om det är bättre att ställa en ny fråga ...)
  Daniel Sandbecker
 • Hej Daniel!

  Vi ber om ursäkt för sent svar.

  Från utvecklare:

  Du kan slå upp nya ID:n genom att göra en GET-request till "https://libris.kb.se/http://libris.kb.se/bib/<id>" (notera att det först är "https" och därefter "http"). Till svar får du (om posten finns i systemet) en 302 Found med Location-headern satt till system-ID:t i nya Libris.


  Exempel:


  $ curl -v "https://libris.kb.se/http://libris.kb.se/bib/1234"
  ...
  < HTTP/1.1 302 FOUND
  ...
  < Location: https://libris.kb.se/s93ns5h436dxqsh

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.