Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Parallelltext – flera uttryck av samma verk i en manifestation

Hur ska vi hantera publikationer med parallelltext i nya Libris? Det gäller alltså instanser (manifestationer) som innehåller flera verk (uttryck), t.ex. originaltext och översättning. Problemet här rör relationer till ingående verk (uttryck) (700 12 a+t) och språk (041). Vi har problem med katalogiseringen av bibid 22663385.
Om man följer den rekommendation som gavs i https://kundo.se/org/librisxl/d/samlingsverk-dar-olika-oversattare-har-oversatt-va/ (dvs att föredra att skapa korrekt grunddata i nya Libris framför att få ut rätt data i MARC) så antar vi att vi bör lägga uppgifterna om språk, översättare och föredragen titel (i nedanstående fall grupptiteln Dikter) under respektive ingående verk, dvs under Har del/Verk, så här:


Men resultatet i MARC21 blir en ofullständig katalogpost som helt saknar relationer till de ingående uttrycken:
Vi saknar alltså att följande genereras:
700 1 2  #a Erba, Luciano. #t Dikter. #k Urval. #l Svenska
700 1 2  #a Erba, Luciano. #t Dikter. #k Urval

Jämför hur denna typ av poster har konverterats, t.ex. bibid 22685750 där uppgifterna som har med språk att göra kommit ut under ett separat Har del/ Verk (i rött):


I detta fall genereras riktiga relationer till uttrycken:

­
Hur vet vi om vi har gjort ”rätt” i posten vi undrar över (högst upp)? Om det är ”rätt” i posten så är följden att viktig information (700 a+t, 700 a+t+l) saknas/är osynlig i posten i Webbsök. Är det verkligen rimligt? Eller är bästa lösningen i sådana här fall är att tills vidare katalogisera på samma sätt som korrekta RDA-poster konverterats, dvs som i det sista exemplet?

Katarina Chorell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Katarina!

    Problemet är rapporterat till projektet och ska lyftas i prioriteringsordningen. Rekommendationen att skapa korrekt grunddata (som i exemplet högst upp) måste gälla även om det skaver.

    Vänliga hälsningar
    Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.