Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Överföring från länkserver

Hur kommer flöden med dataöverföring från länkserver (som idag är ett automatierat flöde, men som kantas av dubblettproblem etc.) till LIBRIS påverkas när XL tas i drift? Kommer dubblett/MUL-BIB problematiken då att lösas? Kommer det bli någon förändring över hur lång tid det tar för en post att bli synlig i LIBRIS webbsök?
Andreas Hedström Mace Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Flöden från länkserver kommer att läsas in på "samma automatiska sätt" som idag, men kommer att gå väldigt mycket fortare (kan tyvärr inte erbjuda siffror just nu).

  Dubbletter ska inte förekomma. Dubbletter som redan finns i systemet kommer naturligtvis inte automatiskt att försvinna, men nya dubbletter ska inte skapas. Om en inkommande post innehåller någon form av id eller annan information som gör att den kan anses vara en dubblett av en existerande post, så kommer den existerande posten att berikas med informationen från den inkommande, efter vilket den inkommande posten slängs. Om dubbletter ändå skapas efter att XL gått i drift, så är detta en bugg. Vänligen rapportera buggar till oss!

  Tiden det tar för en post att bli synlig i Libris webbsök från det att posten kommer in i XL kommer att vara kort (en fråga om sekunder). Tiden det tar en post att bli synlig från det att den publiceras i länkservern kan vara längre, men eftersom importer från länkservrar kommer att gå mycket fortare (se stycket ovan om flöden från länkserver) så kommer även den här tiden att kortas ner avsevärt.


  Maia Dexander
 • Om det finns en post från en extern katalog, ex Norge och Ferdosi gör en post som är mer fullständig, vilken post behålls då? Som det varit har Ferdosis post försvunnit. Undrar vilken post som har högst "värde". Finns det någon ordning där poster från vissa leverantörer har högre värde än andra? Det exemplet jag tänker på har norska ämnesord och Ferdosis post har svenska. Där skulle man ju önska att Ferdosis post skrev över den norska.
  Anna
 • Vilka poster som behålls eller skrivs över vid automatisk inläsning beror på vilken fullständighetsnivå för katalogiseringen som är angiven i Leader. Det är bara preliminära poster (nivå 5) eller förhandsposter (nivå 8) som skrivs över. Poster på miniminivå (nivå 3) eller biblioteksnivå (nivå 7)  skrivs inte över.

  Om det vid inläsning redan finns en Librispost händer följande:

  -          Poster på preliminär nivå (5) ersätter poster på samma nivå.
  -          Poster på förhandsnivå (8) ersätter poster på preliminär nivå och förhandsnivå.
  -          Poster på annan nivå (biblioteks- eller miniminivå) ersätter poster på preliminär och på förhandsnivå.

  De poster som kommer via förvärvsrutinen får som regel fullständighetsnivå 5, dvs preliminär. Ferdosi är ansluten till förvärvsrutinen, men eftersom poster därifrån är mer fullständiga får de fullständighetsnivå 3, dvs. miniminivå. Dessa poster skrivs inte över vid automatiska inläsningar.

  I det exempel du hänvisar till har posterna antagligen slagits samman manuellt av något bibliotek och det bästa hade då varit att antingen behålla de svenska ämnesorden som kommit från Ferdosi, eller välja andra via SAO.
  Libris kundservice
 • Har det varit problem med överföringen via länkserver isamband med lanseringen av ny Libris XL? Vi fick inte med några e-böcker alls vis vår senaste uppladdning och undrar om det beror på detta. ( sigel Nub)
  Anna Wilner
 • Hej!

  Ja det har varit problem med förvärvsrutinen, så den är inte påslagen än.
  När vi har säkerställt att det blir korrekta poster så slår vi på den, och då kommer alla poster from att den slogs av när Voyager stängdes ner 4 juni.

  Förvärvsrutinen
  http://www.kb.se/libris/Libris-metadatflode/Anvandning/Libris-forvarvsrutin-for-bibliotek/

  Mvh


  Libris kundservice
 • Tack! Så gäller alltså även överföringen av elektronisk media via länkserver som tex FullTextFinder och inte bara förvärvsrutinen? Skickar ni ut ett mail när det går att ladda upp via länkserver igen?
  Tack på förhand!
  Anna Wilner
 • Hej!

  Vi brukar ha sommarstängt när det gäller länkserverinläsningarna, så även i år. Vi återkommer med mer information om detta efter semestrarna när det dras igång igen..

  Mvh

  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.