Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

OCLC:s beskrivningsnivåer

Bra att OCLC:s beskrivningsnivåer börjat mappas till Libris.
Dock borde det kanske gå att vara lite "generösare" mot t.ex. OCLC-nivåerna I, K och 4. Dessa motsvarar väl alla Libris biblioteksnivå 7 eller högre?

Kommentarer

 • Hej Mats!

  Vid import från OCLC sätts alltid nivån till Miniminivå eftersom nivåerna inte har exakta motsvarigheter. Katalogisatören bör givetvis korrigera nivån i enlighet med den katalogisering som görs i respektive fall.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!

  Det blev dumt nog en väl lång paus innan jag gav mig på att kommentera igen. Men eftersom det känns som slöseri med redan utfört katalogarbete och frustrerande att extra behöva granska poster som troligtvis redan håller hög nivå tar jag frågan ett varv till.

  Visst har väl nivåerna I och K direkta motsvarigheter? "I" är en post på full (d.v.s.nationalbibliografisk/"blank") nivå "input by OCLC participants". Och "K" är en post på nivå 7 "input by OCLC participants". Så det är inte skillnad på nivån utan vem som gjort posten. Och visst bör vi väl kunna godta den nivå som gjorts av ett annat bibliotek?

  En post som plockas från till exempel en tysk katalog kan nu importeras till Libris med nivå "NB" motsvarande blank. Men om en råkar hämta just samma tyska post från OCLC så sätts nivån per automatik ner till nivå "M" motsvarande 3. Blir inte det lite fel? Och leder till extra granskningsarbete?

  En konstig effekt blir att en post som KB katalogiserar på NB-nivå i Libris och som med tiden hamnar i OCLC kommer att mappas ner till "M" om en testar att hämta hem den till Libris igen.

  Mitt önskemål är alltså att bättre ta tillvara den information som redan finns i dessa poster och sätta nivån till ett värde som bättre korresponderar med OCLC-nivån.

  (Och inom parentes tillagt: OCLC:s nivå 4 (som inte längre används vid katalogisering, vad jag kan förstå, men troligtvis finns på en försvarlig mängd poster) har ingen exakt motsvarighet i "svenska" beskrivningsnivåer, det stämmer. Men den motsvarar dock en nivå som är högre än nivå 7, så det borde inte vara några problem att sätta den till 7.)


  Vänliga hälsningar
  Mats

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.