Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

OAI-PMH

Vad är OAI-PMH?

Kommentarer

 • Open Archive Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) är ett sätt att tillgängliggöra förändringar av katalogposter som en kontinuerlig ström, som biblioteken kan använda för att uppdatera sina lokala system. Till skillnad från så kallad "batch"-export, där biblioteken hämtar hem förändringar en gång per natt, kan biblioteken göra anrop till Libris XL:s OAI-PMH-flöde flera gånger under dagen och t.ex. be om alla förändringar som skett senaste timmen. Det finns flera olika parametrar som kan användas för att förfina anropet, vilket låter biblioteken bland annat hämta förändringar i enbart beståndsposter eller beståndsposter tillsammans med bibliografiska poster för ett specifikt bibliotek. Fördelen med OAI-PMH är att biblioteken kan ta del av förändringar snabbare än via "batch"-export, men det kan krävas en del arbete för att få det att fungera med det lokala bibliotekssystemet.

  Libris XL använder version 2 av OAI-PMH.
  Libris kundservice
 • Går det att testa OAI-PMH i dagsläget?

  Jag har följt instruktionerna för att installera exportprogrammet, men inställningen OaiPmhBaseUrl="https://libris.kb.se/api/oaipmh/" från etc/config_xl.properties.in verkar inte stämma. Exempelskriptet ger `Exception in thread "main" java.io.FileNotFoundException: https://libris.kb.se/api/oaipmh/oaipmh?[...]`, och testar jag motsvarande URL genom curl får jag 404.

  De URL:er som finns i etc/config.properties.in verkar mer lovande, men kräver autentisering. Var får jag tag på användarnamn och lösenord?

  (Finns det någon OAI-PMH instans som går mot data från libris-stg.kb.se?)

  Daniel Sandbecker
 • Och givetvis kommer man på det direkt när man skrivit. Ledtrådarna finns i min fråga ... Det fungerade när jag bytte ut "https://libris.kb.se" mot "https://libris-stg.kb.se" i båda inställningarna i config_xl.properties:

  ```
  OaiPmhBaseUrl="https://libris-stg.kb.se/api/oaipmh/"
  URIBase="https://libris-stg.kb.se/"
  User=""
  Password=""
  IncludeDeletions=false
  ```
  Om det är mer som behövs för att få all funktionalitet vet jag förstås inte.


  Daniel Sandbecker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.