Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Nyförvärvslista

Hej

Jag har precis börjat arbeta i nya Libris och är verkligen novis och jag har en fråga som rör nyförvärvslista. Alla poster som vi katalogiserat och sparat hamnar per automatik i bibliotekets nyförvärvslista och de har fält 887 med en lång kryptisk kod. Böcker som katalogiserats i Voyager har inte 887-fält och hamnar inte i vår nyförvärvslista.

Kommentarer

 • Har också en fråga angående fält 887: Kommer det att fortsättningsvis se ut så i Libris webbsök? Se t.ex. http://libris.kb.se/bib/22554297?vw=full&tab3=marc

  Informationen i fältet har inte visats så tidigare (förrän igår) i vår lokala katalog (Book-it och vi har dessvärre fortf. biblmarc...). När vi ändrar något i dessa poster, kan man inte spara. Vad kan vi göra?

  Agneta Wihlstrand
 • Hej!

  Ja, 887-fälten är XL-specifika fält. Kontakta Axiell - de är medvetna om vad problemet är och kan hjälpa till.
  Tomas Friberg
 • I slutet av den här tråden kan ni läsa mer om detta:

  Import till BOOK-IT, utgivning samt fält 762

  Mvh
  Libris kundservice
 • Hej igen

  Förtydligar min fråga lite. Till att börja med har vi Koha som lokalt bibliotekssystem. Vad gäller 887-fältet tycks ingen information föras över till det fältet vid import från Libris, är ej säker på att 887-fältet har med min fråga om nyförvärvslistan att göra heller. Våran nyförvärvslista visas i Libris webbsök,  och man väljer ju vilka böcker som man vill presentera där, men efter katalogisering i XL tycks all böcker, nya som gamla hamna där, och det är inte meningen. Vad är felet/vad gör jag för fel?

  Vänligen
  Jan PRVs bibliotek
  Jan
 • Hej!

  Om man tittar på nyförvärslistan för maj (dvs innan vi gick över till XL) så visar den samma beteende. Där finns en bok från 1962 bl.a

  http://libris.kb.se/hitlist?q=forvdat:(Pv+201805x)+NOT+STAT:(Pv+noll)

  Lite närmare efterforskningar visar att parametern STAT verkar ha slutat att fungera vid årsskiftet dvs januari 2018. Detta har således ingenting direkt med XL att göra. Vi ber våra utvecklare titta på detta.


  Tomas Friberg
 • Hej

  Listan fungerar inte sedan en tid till baka då .

  Tack för snabbt svar, ok då vet jag.
  Jan
 • Hej

  I Voyager lade man in parametern i fält 000/07 var det väl om man inte ville ha en bok med på nyförvärvslistan. Vad är motsvarande fält/del i nya Libris?

  Jan PRV
  Jan
 • Precis fältet heter Statistik/Produkter och parametern är "o" som blir "Undertrycks i nyförvärvslista" Det är alltså i beståndsposten man gör detta.


  Tomas Friberg
 • Uppföljningsfrågor:
  1. När kan vi förvänta oss att sökparametern STAT fungerar igen för uttag av nyförvärvslistor m.m.?
  2. Om vi inte lägger in nån statistikkod aktivt i beståndsposter i nya Libris XL, tolkas det som löpande eller undertrycks det? Alltså när postetiketten har ett "blanksteg" istället för noll eller retro?
  Elisabeth Johansson
 • Det är två olika problem som sammanfaller här så det går tyvärr inte att ge någon tidplan. Det enda felet ligger i marckonverteringen från XL till webbsök där informationen inte konverteras korrekt. Det andra felet ligger i webbsök.

  Marckonverteringsbuggen är rapporterad till utvecklarna men kommer inte med förrän i nästnästa version som bör släppas under oktober.
  Tomas Friberg
 • Finns nån uppdatering gällande frågan om nyförvärvslista, alltså om sökparametern STAT samt om beståndspostens statistikkods betydelse?
  Elisabeth Johansson
 • Ja, parametern fungerar. Man kan lägga in den i beståndsposten under Adminmetadata -> Statistik/Produkter -> Undertrycks... resp. Retro..

  En exempelsökfråga med en nyförvärvslista från Umeå Universitetsbibliotek för februari där "o" och "r" är uteslutna från resultatet.

  http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=FORVDAT%3a(Q+201902x)+NOT+(STAT%3a(Q+retro)+OR+STAT%3a(Q+noll))&f=simp&spell=true&hist=true&p=1
  Tomas Friberg
 • Jag har en beståndspost där jag har undertryckt posten från nyförvärvslistan vilket ger 'o' i position 2 (om position startar med 0,1,2 osv.):  Enl. beståndsformatet ska det egentligen vara position 7?? Vad gäller?  Är postlängden bortklippt?


  Väljer jag löpande så skrivs ett understreck:  Utelämnar jag att lägga till undertrycka eller löpande så visas ingen kod:  Går det inte att inkludera istället för att exkludera? Dvs. kan vi inte välja att bara inkludera löpande i uttaget? T.ex. IS STAT:(Q _) eller möjligtvis AND STAT:(Q _)

  Lars Iselid
 • Hej!

  Ja, visningen är förkortad i katalogiseringsgränssnittets marc-visning.

  Länken http://libris.kb.se/hitlist?d=libris&q=FORVDAT%3a(Q+201902x)&f=simp&spell=true&hist=true&p=1 ger alla era poster skapade en viss dag. Dessa filtrerar man sedan med parametern STAT.

  Se även mer om parametern STAT på http://librishelp.libris.kb.se/help/search_codes_swe.jsp

  Mvh
  Libris kundservice
 • Men jag ser inget sätt att inkludera enbart löpande dvs. understreck?

  Dessutom verkar det som att exkluderar man retro och noll så får man både understreck och det som varken har retro, noll eller understreck?

  Kan vi inkludera bara löpande skulle det innebära "klickbesparing" genom att vi slipper välja att undertrycka hela tiden t.ex. på beställningsposter.

  Lars Iselid
 • Hej!

  Det är en bugg, som nu är felanmält.

  Lägger man inte till någon statistikkod i beståndsposten så blir det blank. Lägger man till statistikkoden Löpande katalogisering / Odefinierat
  så blir det understreck - vilket är fel eftersom det ska vara blank. Det är defaultvärdet.

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.