Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Möjlighet att ta bort förhandsposter från Bokinfo om inget bestånd finns?

Hej!

Det vore oerhört bra om det gick att ta bort förhandsposter från Bokinfo som det inte ligger några andra bestånd än Bokinfo själva på, alternativt att det enbart genereras en förhandspost utan bestånd på Bokinfoposterna när de läses in, så att vem som helst kan ta bort dem.

Jag tänker i det här fallet på förhandsposter från utländska förlag (vilka har ökat jättemycket), där vi i många fall är det första (och kanske enda) biblioteket som införskaffar boken, men där det nu inte går att kopiera in fält från den utländska posten och inte heller att slå ihop den via Overlay. Ni har ju skrivit att ni tittar på möjlighet att kopiera fält samt Overlay-funktionen, men det kanske tar ett tag innan dessa funktioner är utvecklade?

Problemet nu blir att det ofta finns fullständiga poster i exempelvis Library of Congress eller Worldcat som exempelvis innehåller massor av LCSH-ämnesord, medan den rudimentära Bokinfoposten inte innehåller något sådant alls. Eftersom det inte går att slå ihop posterna eller kopiera dessa fält och LC-ämnesorden ofta är sammansatta ämnesord som skulle vara mycket krångliga att lägga in manuellt går det ju inte heller att lägga in dessa i den bibliografiska posten, utan man får nöja sig med svenska ämesord. Många utländska poster som redan har en förhandspost kommer därför att sakna engelska ämnesord, vilket är synd för sökbarheten.

Därför skulle det verkligen vara jättebra om det gick att ta bort förhandsposterna i de fall inga andra bibliotek redan lagt bestånd. Är det något som ni har möjlighet att titta på?

Esther Thegel Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Esther,
  precis som du skriver så är vi medvetna om att Overlay-funktionen är efterfrågad och viktig i katalogiseringsarbetet och den finns som en prioriterad aktivitet i vår backlog. Vi kommer enligt ditt förslag som ett första steg att undersöka möjligheten att ta bort beståndet från Bokinfo-posterna som därmed blir möjliga att radera. Vi återkommer så snart vi har mer information om möjlig lösning.

  Vänliga hälsningar,
  Anna Berggren
 • Hej igen!
  Vad fint att ni kan undersöka möjligheten att ta bort beståndet från Bokinfo-posterna! Det vore verkligen hur bra som helst om de försvann, så att man enkelt kan ta bort en post och importera en bättre. De utländska förhandsposterna är just nu oerhört tidskrävande och tar längre tid att katalogisera än en primärkatalogisering från grunden, både för att det är så mycket felaktig information som måste tas bort samt att många fält fattas eller är felaktiga (primär utgivning/utgivning t.ex.). Dessutom ligger det ofta väldigt mycket bra information (ämnesord, innehållsförteckningar, anmärkningar) i t.ex. LC-poster, som det ju vore jättefint om man kunde få med i katalogposten, precis som tidigare.
  Jag håller tummarna för att det ska gå att hitta någon lösning.

  Trevlig midsommar!
  Esther Thegel
 • Tack för att ni har plockat bort beståndsposterna från de nya BOKR-posterna samt planerar att rensa bort bestånd på äldre BOKR-poster som ligger i Libris också! Det var en mycket glad nyhet! Det sparar mycket tid att kunna importera en bättre utländsk post.  Esther Thegel
 • Verkligen en glad nyhet!

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.