Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Mängdhantering i LIBRIS XL

Att ändra/uppdatera enskilda poster går fint via det nya katalogiseringsgränssnittet men hur blir det med större förändringar/mängdhantering av poster? Exempel kan vara bestånd som flyttas i samlingarna, eller nedläggningar/sammanslagning av bibliotek som ger större förändringar. Men också gallringsprojekt och förbättringsarbete av data i våra kataloger kommer att påverkas. De verktyg som funnits för MARC-manipulering, masshantering och gallring i Voyager, som använts under ca tjugo års tid, kommer ju inte längre att finnas tillgängliga för LIBRIS XL. Hur är planen för att detta, kommer biblioteken själva kunna logga in i någon tjänst för att hantera sitt bestånd (vilket diskuterats tidigare) eller är det körningar som kommer göras av LIBRIS? Har det i så fall byggts upp verktyg för detta, eller kommer det vara förändringar som sker direkt i JSON-datat? Hur påverkar det våra bibliotek, väntetider för körningar etc?

Jag funderar också hur det blir med inläsning av MARC-poster till LIBRIS som vi kan göra idag (exempelvis för e-böcker som inte finns i länkserver), kommer det vara möjligt med LXL, och på vilket sätt kommer det då att gå till?
Andreas Hedström Mace Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det har varit många frågor och några hade vi tyvärr missat. Här kommer svar:

  Det finns väsentligen två sätt som mängdändringar som du beskriver dom kan göras.

  Det ena är att be Libris-personal göra ändringarna. Internt har vi verktyg för detta, men dessa kan/får inte användas utifrån då dom helt saknar säkerhetsspärrar.

  Det andra är att själv (externt) utveckla någon form av verktyg som genom att använda Libris APIer kan göra dom ändringar man vill enligt någon egen definition av automatiskt. Detta är naturligtvis inte möjligt för mindre bibliotek utan utvecklings-resurser.

  Oavsett vilket av ovanstående så kommer alla sådana ändringar att ske direkt på JSON-data.

  Angående inläsning av MARC-poster så finns mekanik för detta för dom källor till MARC-data som Libris anser lämpliga (detta har traditionellt kallats metadatatratten). Det finns däremot inget sätt för någon annan (utan särskilda rättigheter) att direkt importera godtycklig MARC-data till libris. För verkliga undantagsfall så existerar fortfarande den gamla APIX-tjänsten, genom vilken MARC-data kan skrivas till Libris. APIX kräver dock särskilda rättigheter (som delas ut mycket sparsamt).

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.