Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kopiering av BibID

Hej!
I den nya versionen presenteras en efterlängtad nyhet - att se postens ID-nummer i den bibliografiska posten, beståndspostens (med mouse-over), träfflistor etc, inte bara i Adminmetadata och MARC-format. Jättebra för katalogisatörer som behöver kopiera in ID-numret i lokala systems 035-fält för matchning. Det gör vi varje dag i retrospektiva projekt eller vid utlåning av nykatalogiserade verk som ännu inte hunnit exporteras till det lokala systemet (vi skapar alltså temporära miniposter i det lokala systemet, med matchande LIBRIS-ID-nummer). Det såg också jättebra ut med kopieringssymbolen "Kopiera ID". Men det funkade inte så bra i praktiken. För det första kopieras inte alls postens ID-nummer, utan en länk som innehåller numret. Jag kopierar alltså inte det ID-nummer dwpb9vtq0nbc0pj som presenteras, utan en länk https://libris.kb.se/dwpb9vtq0nbc0pj#it som leder till denna webbsida:Den länken kanske är användbar för andra syften, men absolut inte för att snabbt och enkekt kopiera ett ID-nummer - den funktion som jag förväntar mig när ikontexten säger "Kopiera ID-nr". Det är det ena problemet. Ett som det går att komma runt eftersom jag ändå kan markera och kopiera numret på vanligt sätt - fast det är bökigare, och synd att jag inte kan använda symbolen som skulle ha varit så praktisk.

Det andra är själva numret som presenteras. I poster katalogiserade efter juni 2018 är numret identiskt med postens ID-nummer. Men i alla poster dessförinnan stämmer det inte - eller gör det det i praktiken? I exemplet ovan, en äldre post som jag nyss lagt bestånd på inom ramen för ett retrospektivt projekt, är det numeriska kontrollnummer som står i postens Adminmetadata och som också visas i MARC-formatets 001-fält inte alls dwpb9vtq0nbc0pj (det alfanumeriska nummer som presenteras som postens ID-nummer i den nya versionens länk) utan det ursprungliga numret, 1542712.


Min fråga är om det spelar någon roll för matchningen till lokala system vilket av postens två ID-nummer jag klistrar in i det lokala systemets matchningsfält 035? Det alfanumeriska numret är inte sökbart i Libris webbsök, i motsats till det ursprungliga numeriska numret. Däremot i katalkogiseringsverktyget. Men det viktiga är ju om det fungerar som ett korrekt ID-nummer vid matchning till lokala system.

Ann-Sofi Cullhed Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Och nu har jag sett att matchningen inte fungerar med det alfanumeriska ID-numret om det finns ett numeriskt ID-nummer (jag testade en post igår). Vi måste tydligen i vår lokala katalogs 035-fält skriva in det ursprungliga BibID-numret och inte det alfanumeriska som efter uppgraderingen exponeras i träfflistor m.m.
  Ann-Sofi Cullhed
 • Jag undrar också över det faktum att "gamla" poster har "nya" id som inte ligger i den bibliografiska posten. De gör dem väl rätt meningslösa i andra sammanhang än i XL internt? Det skulle vara önskvärt att konverterade posters id låg väl synligt så att man faktiskt kan använda dem när man söker upp en post i sin lokala katalog.
  Angående kopiering vore det ju också käckt om man fick välja mellan "kopiera id" eller "kopiera länk".

  Isabel Folkesson
 • Hej,
  intressanta frågor.

  Kopiering av endast id-nummer går säkert att införa för att stödja olika användningsområden. Vi tar in det som utvecklingsförslag. En tillfällig lösning är som ni säger att dubbelklicka på id:t i gränssnittet och kopiera.

  Betr. identifiering av nya och gamla poster i Libris fungerar det kortfattat så här:Poster som inte rörts sedan nya Libris togs i bruk ser ut som tidigare i Libris webbsök (som inte totalsynkats). Man kan då inte söka på postens nya Libris-id i webbsök. Först när bib-posten uppdateras, eller får nytt bestånd, synkas den till Libris webbsök och får då med det nya id-numret i MARC 887. Ann-Sofis exempel beskriver en sådan post. Den har nu fått ett nytt biblioteksbestånd och synkats till webbsök  http://libris.kb.se/bib/1542712?vw=full&tab3=marc. Postens nya Libris-id:t är nu sökbart i webbsök.

  Biblioteken behöver generellt inte göra något manuellt i MARC för att importen till lokal katalog ska fungera, det räcker att posten uppdateras i Libris katalogisering så hanteras detta av exportrutinerna. Om man gör som UUB ovan och skapar poster lokalt som man vill ska uppdateras av Librisimporten gäller gammalt id på gamla poster och nytt på nya.

  Vi tar in förslaget om tydligare exponering av id i gränssnittet.

  För det som vill veta mer om tänket bakom nya Libris-id, se https://librisbloggen.kb.se/2018/04/25/nya-id-i-libris/

  med vänlig hälsning
  Bodil Wennerlund Projektledare
 • Tack för utförligt och tydligt svar! Då är det alltså i praktiken bara om ett verk är tryckt 2019 eller senare, eller om vi importerar en post från Andra källor, som vi kan använda det numera tydligt exponerade ID-numret för matchning mellan Libris och lokala system. I alla andra fall måste vi som tidigare gå in i MARC-visningen eller Adminmetadata för att hitta numret.

  Bra i alla fall att ta med ikon även för kopiering av BibID (och inte bara kopiering av länk) som utvecklingsförslag. Det sparar in ett par klick.

  Mvh
  Ann-Sofi Cullhed

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.