Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kommentar

Råkade hitta en presentation av Martin Lindström från European Bibframe workshop 2018 (17-19 september)
http://www.casalini.it/ebw2018/web_content/2018/presentations/Lindstrom_2.pdf 
Här låter det som om ni tycker att ni har gjort ett sjysst jobb, men att en av era utmaningar/risker är att ”people  may prefer to stay in the old world, keeping old behaviours.” Det tycker jag är att utmåla oss som måste använda er produkt som okunniga och dumma bakåtsträvare. Jag tror att de allra flesta av oss är beredda att både förändra vårt sätt att arbeta och tänka kring katalogisering, men då tycker jag att ni å er sida ska ge oss en användarvänlig produkt, som gör att vi kan arbeta lika effektivt som i det gamla systemet. Det kan vi inte nu. Restantierna växer på hyllorna medan vi kämpar med ett system där man inte ens kan byta info mellan fälten och där ni bara säger ”Metoden att ta bort och lägga till verkar vara den som fungerar för tillfället. Vi tar med detta som ett potentiellt förbättringsområde till projektet.”
Jag skulle säga att risken/utmaningen för vår del är en viss nonchalans och en smula okunnighet från er sida.
Maria L, LUB Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Tack Maria för ett bra inlägg. Det är tråkigt att du inte fått svar från KB i denna viktiga fråga.

  Som det är nu, skjuter man över problemen som uppstår som följd av systembytet (och dessutom de oerhörda kostnaderna för detta felslagna projekt) på de enskilda biblioteken. Att sedan kalla dem för förändringsobenägna när de snarare strävar efter att skydda ett fungerande arbetssätt då inget bättre erbjuds, är kanske inte ett optimalt förhållningssätt.  

  I slutändan är det ju ett regeringsuppdrag som vid det här laget borde granskas närmare - bara för att man HAR levererat ett resultat, betyder det inte att man gjort det väl. Men det ser ju inte uppdragsgivarna som bara noterar ATT förändringen är genomförd. I själva verket har vi nu att göra med ett nationellt arbetsmiljöproblem.

  Det måste finnas många goda kloka personer på KB som vill tillhandahålla ett så välfungerande system som möjligt - med alla moderniteter, och samtidigt smidigt att använda. Hur kommer det sig då att librisbiblioteken ändå påtvingas ett system som sannolikt kommer att fortsätta halta under en lång tid, och samtidigt inte får något som helst gehör för sina synpunkter? Var blev det fel, och hur? Och när ska alla parter ta sitt ansvar och sluta agera som om problemen är övergående bagateller, som om det finns en dialog, som om systembytet blev "good enough", som om man har skött sitt uppdrag på ett tillfredsställande sätt?

  Katalogteamet, GUB
 • Intressant diskussion, några reflektioner:

  Först en kommentar om presentationen vid Bibframeworkshopen. Jag förstår vad ni menar men citatet "people may prefer..." diskuteras lite ur sitt sammanhang; det handlade snarare om de övergripande utmaningarna i skiftet från MARC21 till Bibframe. Det är utan tvivel en stor utmaning för Librisbiblioteken, även KB, att gå över till det nya formatet och lämna katalogisering i MARC21 där det finns stor expertis och lång erfarenhet. Det är också sant att katalogiseringsverktyget behöver förbättras dels med målet att nå samma, eller högre, produktivitet som tidigare, dels för bättre ergonomi och användarupplevelse. Prioriteringar i utvecklingen av verktyget baseras till stor del på observationer av användningen, tester och de synpunkter vi får från er till exempel via detta forum.

  Det kan vara intressant att veta att vi ser katalogiseringsverktyget, inte som en webbplats, utan som en användarstyrd webbtillämpning med målet att effektivt stödja katalogiseringsarbetet. Det syns till exempel i de nya panelerna som öppnas när man väljer fält. Flera förbättringar införs i kommande releaser.

  med vänlig hälsning
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Intressant svar. Ett par personliga reflektioner från mig.

  Om ni är på en workshop för att presentera XL, och där hela presentationen går ut på att visa upp XL (eller som presntationen uttrycker det: "Seeing is believing" varefter ni har en grundlig genomgång av just XL), och kommentaren "People may prefer to stay in the old world, keeping old behaviours." kommer direkt efter kommentaren att en risk/utmaning kan vara "We fall short of expectations" ... hur är det då möjligt att kommentaren inte handlar om XL:s användare? Det är dessutom en klassisk uppdelning av Vi och De. "Vi" kanske inte når upp till förväntningarna och "De" vill stanna i gamla vanor.

  Min andra personliga reflektion. Med all den kritik som framförts mot XL:s uppenbara brister och hur hela lanseringen gått till, så kan jag för egen del inte påstå att den mest intressanta responsen från Libris är att ni inte byggt en "webbplats" utan en "en användarstyrd webbtillämpning".
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Ursäkta, men jag tror kanske inte att det största problemet för katalogisatörerna är formatbytet i sig, utan att ni lanserat ett undermåligt verktyg.
  Jag tror också (naivt kanske) att om utvecklingen av katalogiseringsverktyget verkligen hade varit användarstyrd så hade man väntat med skarpt läge till dess att verktyget varit mer effektivt och ergonomiskt än nu och kanske utvecklat parallellt med det gamla systemet (är det inte så t ex Library of Congress gör?)
  Du skriver att era prioriteringar baseras på bl a användarobservationer. Det skulle vara intressant att få ta del av dessa. Hur har ni gjort? Hur många observationer har gjorts? Gör ni kontinuerliga observationer?
  Visst inför ni förbättringar, men sen finns det också ”bagateller” som inte kommer med och som inte borde vara så svåra att införa –och som är tröttsamma. Trots att vi sen senaste uppdateringen kan berika från mall, så saknas exempelvis Plats-plats-benämning under Utgivning. Och visst är det bra att vi nu kan duplicera vissa fält, men det hade varit ännu bättre om det hade varit tomma fält. Några användarobservationer hade förmodligen kunnat visa detta.
  Sen undrar jag över skillnaden mellan ”webbplats” och ”användarstyrd webbtillämpning”.

  Maria L, LUB

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.