KB:s Auktoritetsgrupp informerar

(Inlägget uppdaterat 2018-06-13)

KB:s Auktoritetsgrupp har ännu inte uppdaterat anvisningar och riktlinjer angående auktoritetsarbetet i Libris då katalogiseringsverktyget i nya Libris fortfarande är under utveckling. Tills vidare hoppas Auktoritetsgruppen att följande kan gälla:

Kontrollera alltid om det finns en auktoriserad namnform i Libris, länka i så fall till den. Finns det en länkbar entitet är namnformen auktoriserad (rent tekniskt), för att kontrollera innehållet i entiteten för den auktoriserade namnformen rekommenderas att den öppnas i ny flik.

I den mån verksamheten tillåter är det önskvärt att det skapas nya auktoriserade namnformer för svenska personer enligt instruktioner i hjälpsektionens arbetsflöden https://libris.kb.se/katalogisering/help (och RDA-anvisningar i den mån de går att tillämpa).

För utländska personer skapades inte alltid auktoritetsposter i Voyager och att begära att det ska göras i nya Libris är inte aktuellt. Målet med utvecklingen måste vara att sträva mot länkade data fullt ut och därmed kunna dra nytta av t.ex. andra nationalbiblioteks auktoritetsposter.

Auktoritetsgruppen återkommer med riktlinjer för hur vi ska hantera funktionen Skapa och länka entitet (vilket rent tekniskt skapar en länkbar entitet men där innehållet inte följer anvisningar för auktoriserad namnform). Tills vidare kan tillvägagångssättet nedan användas.

  • Finns auktoriserad namnform som konstaterats vid sökning i pop up-rutan för Länka entitet – länka till den (se Lindgren, Astrid, 1907-2002 nedan)
  • Saknas auktoriserad namnform som konstaterats vid sökning i pop up-rutan för Länka entitet – stäng pop up-rutan och ange kända uppgifter i formuläret (se Johnson, Jacob, 1978- nedan)


Saknas fält för medverkan/ytterligare medverkan läggs de till genom:

  • Klicka på +ikonen intill Medverkan och funktion, välj Medverkan i rullgardinsmenyn
  • Klicka på +ikonen intill det tillagda fältet för Medverkan, välj Agent (upprepa för funktion)
  • Klicka på +ikonen intill Agent, välj Person i rullgardinsmenyn för Skapa lokal entitet
  • Klicka på +ikonen inom fältet för Person och sök efter och lägg till Efternamn (upprepa för Förnamn respektive Födelse- och/eller dödstid)
Mvh
KB:s Auktoritetsgrupp
Katalogsupport Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.