Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

ISBN i nya Libris

Hur fungerar det när man söker på ISBN i nya Libris?
Maia Dexander Införandeaktiviteter Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Om ISBN
  Ett ISBN kan användas endast en gång och utgör en identifikationsbeteckning för en publikation. ISBN tilldelas monografiska publikationer, exempelvis tryckta böcker och broschyrer, punktskriftspublikationer, digitaliserade kopior av tryckta monografier, etc. Det unika numret underlättar återsökbarheten av publikationer vid sökning, beställning och distribution. Information om numrets uppbyggnad och placering finns att läsa på KB:s sida Identifikatorer och utgivning.

  ISBN i nya Libris
  Ett ISBN innefattar fem delar som åtskiljs med bindestreck eller mellanrum. I nya Libris sparas konsekvent ISBN utan bindestreck och mellanrum. Att lagra ISBN numeriskt underlättar hantering av data och möjliggör därmed bland annat dubblettkontroll.

  Att söka på ISBN

  Det går att söka på ISBN både med och utan tecken.

  För att optimera och rikta sökning på ISBN, ange sökkoden ISBN: i direkt anslutning till numret. Det riktar sökningen till att endast söka i postens fält för ISBN vilket ger träff på ISBN – oavsett om numret är sparat med eller utan streck. Om koden används resulterar sökningen i en garanterad träff, oavsett hur ISBN är katalogiserat. Dessutom uteblir träffar på poster med ISBN angivna av andra skäl. Ett exempel på det är att en post ibland innehåller som en anmärkning, eller om något annat ID råkar få samma numeriska värde som ISBN. Det här är relativt osannolikt, men inte omöjligt.


  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Hej! Menar du att för att göra en tillförlitlig sökning och undvika dubbletter måste vi alltid söka ISBN utan bindestreck?
  När jag tex söker ospecificerat på 978-91-44-11307-4 får jag en träff, men när jag söker utan bindestreck får jag två träffar (varav en är talboken med ISBN i delfält z).
  I Libris webbsök fungerar det med båda varianter i fritextsök, vilket jag tror är att föredra eftersom iaf jag ofta vill ha koll på olika utgåvor, både när jag söker och katalogiserar.
  Vad gäller för sökning i Andra källor?
  Elisabeth Johansson, UmUB
 • Hej!

  Det går att söka på ISBN både med och utan tecken.
  För att optimera och rikta sökning på ISBN, ange sökkoden ISBN: i direkt anslutning till numret. Det riktar sökningen till att endast söka i postens fält för ISBN vilket ger träff på ISBN - oavsett om numret är sparat med eller utan streck. Om koden används resulterar sökningen i en garanterad träff, oavsett hur ISBN är katalogiserat. Dessutom uteblir träffar på poster med ISBN angivna av andra skäl. Ett exempel på det är att en post ibland innehåller som en anmärkning, eller om något annat ID råkar få samma numeriska värde som ISBN. Det här är relativt osannolikt, men inte omöjligt.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Det blir inte ett bättre svar på min fråga bara för att ni kopierar och klistrar in samma text igen.

  Däremot kanske min fråga blir tydligare om ni tittar på början av denna skärminspelning: https://youtu.be/ZQ5v-OhQLzg
  . Där söker jag på ISBN med bindestreck i nya Libris och får inte med rätt bok i träfflistan.

  Elisabeth Johansson
 • Hej! provade din ISBN-sökning på de tre alternativa sätten, fick en träff vid alla försöken i https://libris-stg.kb.se/katalogisering/ (som vi indexerat om från idag).

  • fritext 9789144113074
  • med sökkoden ISBN:, med eller utan bindestreck.
  Fritextsökning utan bindestreck kan som du säger ge även andra träffar på hänvisande poster osv men är väl annars det enklaste sättet. Fritextsökning på ISBN med bindestreck avråder vi från, vi tar bort bindestrecken vid indexeringen.

  En sak att notera är att man vid sökning med sökkoden ISBN: måste fälla ut sökrutan med nedåtpilen och välja ISBN: för att det ska bli rätt


  Mvh
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Tack för svar! Nu förstår jag att fritextsökning på ISBN med bindestreck inte är tänkt att fungera.

  Tur att detta fungerar i Libris webbsök iaf eftersom min erfarenhet är att användare "googlar" och mycket sällan riktar sin sökning med fältkoder.
  Elisabeth Johansson
 • Jag får ingen pil när jag använder Firefox så där kan jag inte välja och i Chrome slutar den att fungera om jag klistrar in ISBN innan man klickar på pilen.

  Kanske systemet kunde känna av när man klistrar in tio eller tretton siffror och ibland ett X och i just sådana situationer utföra parallellsökningar, en med och en utan bindestreck. Då skulle man få träff, om man söker en obskyr serie med just tio/tretton siffror och bindestreck, samtidigt som man får träff oavsett om man söker ISBN med eller utan bindestreck.
  Anders Johansson
 • Hej Anders!

  Har du fortfarande kvar detta problem?

  Mvh
  Libris kundservice
 • Så vitt jag kan se, ja. Jag provade just att klistra in ett ISBN i Chrome, efter att först ha tömt cache etc och startat om webbläsaren ska tilläggas. Då fick jag en pil och ett kryss, pilen gör ingenting så länge det står något i fältet. Trycker jag istället på krysset så raderas innehållet i fältet och jag kan nu välja ISBN från drop-down-menyn med pilen och därefter klistra in mitt ISBN med streck och allt och söka.

  Firefox visar ingen pil, men om jag klickar där pilen skulle ha suttit om jag använt Chrome istället, men när fältet är tomt, så fälls en liten diskret meny ut. Den icke existerande pilen gör däremot ingenting om jag försöker klicka på den om det redan står någonting i sökfältet. Lite svårt att klicka på en pil som inte finns, när det samtidigt sitter ett kryss där, som tömmer fältet om man klickar på den.
  Anders Johansson
 • Hej!

  Vilken version är dina läsare i? Och i vilket operativsystem och version använder du?

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.