Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

ISBD-interpunktion vid deltitlar

Hej!

Jag undrar om man ska lägga in interpunktion vid deltitlar? Dvs #a. #n, #p #h : #b / #c. Gör man inte det kommer allt i en lång sträng: https://libris.kb.se/bib/nxg4pwz0l4cnt0gv

Om det kommer att fixas till vill man ju inte ha dubbel interpunktion, men annars måste vi lägga in det själva för att få användarvänliga poster.

Hälsningar Marie
HT-biblioteken, LU

Kommentarer

  • Hej Maria,

    ISBD-interpunktion vars främsta syfte är att vara avskiljare och betydelsebärare mellan olika delfält i MARC ska generellt inte anges vid katalogisering i XL (se information i hjälptexterna här). Tanken är att denna typ av interpunktion istället ska tolkas och filtreras bort eftersom informationen den innehåller kan komma att hamna i olika egenskaper i nya formatet. Eftersom interpunktion främst uppfyller sitt syfte vid presentation är tanken istället att den ska genereras beroende på kontext och därför vill man i regel inte ha själva interpunktionen i grunddatan. Det är tänkt att XL ska återgenerera interpunktion vid konvertering till MARC-21, men i vissa mer komplicerade delar av formatet är denna funktion inte på plats ännu (delar där regler för interpunktion är tätt sammankopplade med regler för ordning och gruppering av delfält, som i det exempel du anger). Ditt exempel är nu inrapporterat som ett fall där önskad interpunktion inte har återskapats.

    Kort svar på din fråga blir alltså att man inte ska ange interpunktion vid katalogisering av deltitlar.

    Vänliga hälsningar, 

    Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.