Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur sätts LibrisID/001?

Hej!
Den 13 juli importerade vi en post från Libris till Regina/aleph med det nya skriptet. Sen kom samma post över med batch-importen på morgonen den 14 juli. Det blev en dublett i basen. Anledningen verkar vara att 001 bara innehåller bokstäver och då skapas inget UID-fält i Regina. Så varje gång en sådan post förs över så blir det en ny post i Regina... Exemplet har ID=pzmfrbrcmdnxftwz.
Hur fungerar algoritmen som skapar 001 i Libris? Kan fältet bestå av enbart bokstäver som ovan? Kan det i så fall också innehålla bara siffror? Eller ska det innehålla både och?
Tacksam för ett snabbt svar.

Vänliga hälsningar,
Gunnar
Gunnar Lindbom Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gunnar!

  Det (postens libris-ID) kommer att finnas i 001 precis som tidigare, men vara av "den nya sorten", dvs "ltm8fww0jhxh4k64" och inte "123456" som tidigare.

  Gamla Libris-IDn kommer att finnas kvar och fortsätta att vara giltiga unika identifierare (och referera till samma poster som tidigare).

  Däremot kommer nya poster som skapas inte längre att ha numeriska Libris-IDn som ser ut som dom gamla. Dom nya IDn som kommer att skapas är 15 eller 16 tecken och alpha-numeriska. Lever man kvar i MARC-världen så kommer alltså sådana strängar att finnas i ID-fältet framöver och se ut ungefär såhär: "s93q05j437dkx5v".

  Poster som har gamla Libris-ID kommer ha kvar det, i 001.
  Bara nya poster får nya formen av Libris-ID, i 001.

  Det kan bestå av enbart bokstäver som ditt exempel och det kan också innehålla bara siffror.

  Mvh

  Libris kundservice
 • Tack, sista meningen besvarade min fråga. För Alephs del hade det i dagsläget nog varit bättre med antingen bara siffror (gamla och nya ID:n) eller siffror och bokstäver. Vårt importprogram verkar inte acceptera strängar med bara bokstäver vilket väl iofs inte kan vara så vanligt förekommande men ställer just nu till en del då de uppträder. Vi får begära uppdatering av programmen hos ExLibris.

  Tack för snabb respons!
  Gunnar
  Gunnar Lindbom

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.