Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur hanteras tomma fält?

Behöver fält som inte har något ifyllt värde raderas eller kan systemet hantera att de saknar värde? T.ex. när man skapar en ny beståndspost så ligger det en del fält där som vi inte använder. Måste vi radera dem varje gång eller kan de ligga kvar?
Stina Larsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Fråga om hantering av tomma fält från mallar är rapporterad till projektet. Nu uppför sig tomma fält olika på instans och bestånd. Vi kommer att ändra funktionen alternativt ge anvisningar om hur tomma fält ska hanteras.
  Katalogsupport
 • Det är fortfarande otydligt för mig hur man ska hantera tomma fält i beståndsposten. Kan vi låta dem ligga kvar utan att det innebär några problem?
  Karin
 • Auktoritetsgruppen/KB uppmanade oss i veckan att radera tomma icke-obligatoriska fält i agent/auktoritetsmallen. Gäller denna princip när vi använder instansmallarna också och för, som Karin undrar ovan, beståndsposterna?

  ”Så som verktyget fungerar just nu raderas inte tomma fält automatiskt och om dessa ligger kvar levererar vi ut fält utan något värde vilket kan bli missvisande.”
  Elisabeth Johansson
 • Hej,
  vår rekommendation är att ni tar bort tomma fält innan posten sparas. Vi kommer på sikt att ta fram en bättre lösning för hanteringen av tomma fält.

  Vänliga hälsningar,
  Anna Berggren
  Anna Berggren
 • Skulle sådan här information spridas på något annat sätt än genom bloggen till alla som katalogiserar? Den gamla sändlistan t ex?

  Upptäckte först nu att tomma beståndsfält genererar en blank parentes i LIBRIS webbsök, som försvinner om man makulerar fälten i XL.
  Johnny Carlsson
 • Hej!

  Librisbloggen är vår främsta kanal. Det är alltså alltid bäst att i första hand utgå från den, när det kommer till kommunikation frågor som rör nya Libris.

  Gällande hantering av tomma fält så arbetar vi på att ta fram en lösning för det.

  Hälsar vänligt,
  Maia
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Kruxet är att bloggen  innehåller så mycket och att man måste söka aktivt.

  När det gäller generell info som alla katalogisatörer bör tillämpa vore det enklare om den gick ut till samtliga som primärkatalogiserar i XL.
  Johnny Carlsson
 • Hej igen, Johnny!

  En del av de inlägg som görs på bloggen dubbleras i maillistan MARC21KAT-L@LISTSERV.KB.SE. På KB:s sidor kan du läsa om den och andra maillistor. http://www.kb.se/libris/kontakta/sandlistor/ 

  Observera dock att det här som sagt är en dubblering som görs från fall till fall, om informationen är relevant. I allmänhet behöver jag trots allt hänvisa dig till Librisbloggen.

  Hälsar,
  Maia
  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Skulle verkligen önska att man slapp klicka på 3 papperskorgar i beståndsposten innan man kan spara posten. Skulle vara bra om tomma fält raderades automatiskt.
  berit.svensson@lnu.se

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.