Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hantering av serieuppgift i XL

Hej!
Instruktionsfilmen "Primärkatalogisering av originalverk" innehåller såvitt jag kunde se ingenting om hur serieuppgifter ska hanteras. (Rubriken Seriemedlemskap i mallen för RDA-katalogisering av bok). Kommer det någon separat instruktion för detta?
M.v.h.
Petter Cederlund, GUB

Petter Cederlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Här finns ett avsnitt om detta på våra hjälpsidor. En film är under produktion:

  https://libris-stg.kb.se/katalogisering/help/workflow-print-serial

  Mvh
  Libris kundservice
 • Min fråga gällde utformning av serieuppgift i "vanliga" monografier, inte seriell resurs (tidskrifter m.m.), som länken ovan leder till.
  Petter Cederlund
 • Jag har tittat på en gammal skrift som heter Sörmlands åkerjordar, som innehåller en serieuppgift i förhandsgranskarens 830-fält som ser ut som följer: #a Kungl. Skogs- och lantbruksakademiens tidskrift #p Supplement, # 0075-7233 #v 8 (en del interpunktion saknas). I xls gränssnitt hamnar delfält #p i ett xl-fält som kallas Deltitel. När jag själv försöker göra en likadan serieuppgift lyckas jag inte hitta detta delfält i någon av de aktuella rullistorna. Vad gör jag för fel? Jag har för övrigt varit med om detta tidigare, när det gäller upplageuppgiften vid SAB-klassning (= marc 084). I en gammal konverterad post användes i xl ett fält som kallades Version, som också var omöjligt att hitta i menyerna.
  M.v.h.
  Petter Cederlund
 • Vad har serieuppgifterna tagit vägen i XL? Menar monografi som tillhör en serie. Det finns tydligt i webblibris, men inte lika uppenbart i XL.
  Ekologisk kompensation, ISBN 978-91-38-24600-9 från 2017 tillhör serien Statens offentliga upphandlingar. Uppenbart i webblibris.
  http://libris.kb.se/bib/20535484
  Inte lika självklart i XL.
  https://libris.kb.se/katalogisering/sb4j4pb45lb3xcv 

  Anders Lindberg
 • Hej!

  För att lägga till Deltitel under Seriemedlemskap:
  Klicka på +ikonen vid Titel, under Seriemedlemskap/Ingår i serie/Instans/Instans av Verk/Verk/Har titel/Titel.

  Serieuppgifterna för monografier ligger i det nya formatet under Seriemedlemskap. Vi kommer att se över detta avsnitt och det kan eventuellt komma ändringar av formatet.

  I posten för Ekologisk kompensation, ISBN 978-91-38-24600-9 (Statens offentliga utredningar, 0375-250X ; 2017:34) har serieuppgifterna i Voyager lagts in i 490 + 830. Detta visas i nya Libris som två förekomster av Seriemedlemskap. Den första förekomsten av Seriemedlemskap kommer från det gamla 490-fältet. Den andra förekomsten av Seriemedlemskap kommer från det gamla 830-fältet.

  Vi ber att få återkomma i frågan om  hur Seriemedlemskap ska användas i nya Libris i förhållande till Anvisningar för katalogisering enligt RDA.

  Mvh
  Katalogsupport
 • Hej!

  Tack för svar!

  Olyckligt att det hämtas från både 490 och 830 på det här sättet. Det ger intrycket att publikationen tillhör två olika serier samtidigt, när så inte är fallet. Olyckligt att man gör stort nummer på skillnaden mellan instans och verk när det gäller serier. Serie är en abstraktion. Sedan när det står "Titel saknas" vid seriemedlemskap, eftersom instans för serien saknas. Då kan man tro att serieuppgift saknas, då det finns under verk.

  Tror det är bra att ni se över det här med Seriemedlemskap i nya Libris.

  Mvh
  Anders Lindberg
  Anders Lindberg
 • Tack för din återkoppling!

  Diskussioner förs om hur detta kan förbättras och vi tar med oss dina synpunkter.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej!

  Se även följande tråd för information om Seriemedlemskap: https://kundo.se/org/librisxl/d/uppgifter-om-seriemedlemskap-saknas-i-marc-export/#c2975517


  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej,

  Jag har inte heller lyckats få med 490- och 830-fälten till vår lokala katalog. Det gäller "Pontus Hultén på Moderna museet", ISBN 9789189615373  .

  Nu följer jag instruktionen det länkas till i föregående svar ovan. En fråga i samband med detta:

  Hur lägger jag till fältet Indikator för seriebiuppslag?

  Med vänlig hälsning,
  Jonas Jacobsson
 • Hej Jonas!

  Tyvärr går det inte just nu att endast lägga till fältet ”Indikator för seriebiuppslag”. Det finns med i mallen så den tillfälliga lösningen tills hela Seriemedlemskapskonceptet ses över är att lägga till ett nytt fält genom att klicka på +ikonen under Seriemedlemskap och flytta över uppgifterna i det och sen ta bort det gamla.

  Vänliga hälsningar
  Katalogsupport
 • Hej Katalogsupport,

  Tack! Nu blev det rätt till slut.

  Med vänlig hälsning,

  Jonas Jacobsson
  Jonas Jacobsson
 • Hur får man bort länkfält #w i importerade posters serieuppgifter (instans av verk, 830-fält)? Enligt Verktygslådans anvisningar för importerade poster (även RDA-anvisningarna) står att w-fält ska tas bort för att länkningen annars inte kommer att fungera. Men w-fältet visas inte i formuläret - jag har i alla fall inte hittat det. Har då försökt att ta bort hela seriemedlemskapet för instans av verk, alltså motsvarande 830. Men när jag har gjort det visas ändå det ursprungliga 830-fältet med w-fält i förhandsgranskningen i Marc, så någonstans måste det uppenbarligen ligga kvar. Exempel, post 3c1k63l51rn094mz. Här tycks det inte spela någon roll om jag har indikator 1 eller 0 i "490-fältet" - det påverkar ingenting. Jag har också testat med att ta bort båda seriemedlemskapen och lägga in på nytt - det hjälpte inte.
  Ann-Sofi Cullhed
 • Hej!

  Detta problem skapas av en bugg på grund av delfält #7 som vi inte hanterar i den importerade postens 830. Vi sparar då undan hela fältet som inte gick att konvertera men det är inte tänkt att det ska följa med i exporten.

  Vi tittar på hur vi kan åtgärda detta framöver.

  Mvh
  Libris kundservice
 • Tack, då vet jag.

  Vänliga hälsningar

  Ann-Sofi Cullhed

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.