Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Genre/form dyker inte upp i vårt lokala system eller i Libris webbsök

Hej! Vi har upptäckt att Genre/form inte syns i vår lokala katalog. Detta syns inte heller i Libris webbsök när man är i översiktsfliken och klickar för att se ämnesorden. Det ser även mycket konstigt ut när man förhandsgranskar i Mark21.

Kan ni kolla på vad som kan vara felet?
Lina Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Skulle du kunna skicka några exempel?

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Lina Eriksson
 • Hej Lina,

  De exempel du anger innehåller inte genre/formtermer, vilka är de termer som annars syns i Webblibris under "Ämnesord och genrebeteckningar" tillsammans med ämnesorden.

  Däremot innehåller exempelposterna uppgift om genre/form som är angiven via fasta koder, motsvarande MARC 008/33 värde 0. Denna kod står för "Skönlitterära verk förekommer ej" och i katalogiseringsklienten motsvaras koden av entiteten "Ej skönlitterärt verk". Information om genre/form via fasta koder anges på samma ställe i katalogiseringsformuläret som genre/formtermer d.v.s. under rubriken Genre/form.
  I exporten genererar dessa koder även en uppgift i  MARC-fält 655 bestående av en URL till entiteten "Ej skönlitterärt verk", https://id.kb.se/marc/NotFictionNotFurtherSpecified.
  Denna uppgift är inte tänkt att synas i Webblibris översiktsvy då den inte är en regelrätt genre/formterm, men däremot verkar förekomsten av innehåll i ett 655-fält automatiskt generera en tom rubrik för Genre/form i de lokala katalogerna och detta är naturligtvis inte bra. Vi felanmäler detta till projektet.

  I framtida utveckling av formatet finns det planer på att synkronisera kodning från 008 med genre/formtermer från kontrollerade listor (saogf och barngf) och även om vi inte kan svara på hur en lösning kommer att se ut hoppas vi att på att bli av med URL:erna i exportformatets 655-fält.

  Information om genre/form i exempelposternas exportformat bör alltså endast vara kod 0 i 008/33. URL:erna kan anses vara en biprodukt av det nya formatet.

  Hoppas att detta besvarar dina frågor, hör av dig igen annars.

  Vänliga hälsningar,


  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.