Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Förslag: lägg till ämnesordssystemet LCSH

Ämnesord av typen LCSH (Library of Congress Subject Headings) tycker jag att det vore ytterst önskvärt att kunna lägga till. Om det går så har jag missat hur. Jag har letat under "Instans av verk > Text > Ämne > Termlista". Där finns välkända SAO samt även lite mer obskyra system som RSWK och KAO. Fast jag hittar inte LCSH där. Ämnesord från LCSH verkar heller inte finnas med bland de länkade ämnesorden. Jag har till exempel testat "Mathematics" och "Geometry".

Anders Dunkler, Lma Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • En spekulation: har det kanske att göra med att LCSH-ämnesord hör hemma i fält 650 med andraindikator 0?
  Anders Dunkler, Lma
 • Hej Anders!

  Man kan lägga till ämnesord tillhörande termlistan LCSH enligt ungefär samma principer som i tidigare katalogiseringssystem, dvs skriva in termerna och ange ämnesordslista men utan funktionen att validera termen mot en auktoritetspost. I Libris finns länkbara entiteter endast till tre ämnesordssystem: SAO (+SAOGF), Barnämnesord (+BARNGF) och TGM.

  För att lägga till ämnesord av typen LCSH gör man på följande sätt:
  Ta fram verksentiteterna genom att klicka på pilen vid Instans av verk. Klicka på +ikonen, sök och välj etiketten för entiteten Ämne. Klicka på +ikonen vid Ämne, välj entiteten Allmänt ämnesord i rullgardinsmenyn Skapa lokal entitet. Klicka på +ikonen vid Allmänt ämnesord, sök och välj etiketten Föredragen benämning. Fyll i aktuellt ämnesord i rutan för Föredragen benämning. Klicka på +ikonen vid Allmänt ämnesord, sök och välj etiketten Termlista. Klicka på +ikonen vid Termlista, välj Skapa lokal entitet. Klicka på +ikonen vid Termlista {Okänd}, sök och välj etiketten Kod. Fyll i rutan för kod med aktuell termlista (i detta fall lcsh). Beroende på ifylld termlista kommer exportformatet att generera motsvarande 650-fält med överensstämmande andraindikator, t.ex. 0 för LCSH och 2 för MeSH.  Vi har fått mycket feedback rörande antalet klick vid ämnesordsarbete i nya Libris och detta har rapporterats in som förbättringsförslag till projektet.

  Hör av dig igen om du har andra funderingar kring ämnesorden i nya Libris.

  Med vänlig hälsning,
  Katalogsupport

  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.