Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Felaktiga länkar?

Hej!

Eftersom länkar och länkning är det centrala i det nya systemet undrar jag hur felaktiga och obsoleta länkar kommer att hanteras. Kommer det att ske en automatisk validering i XL eller blir det upp till katalogisatörer att manuellt rätta det som ser felaktigt ut?
Lia Fallenius Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Eftersom länkar och länkning är det centrala i det nya systemet

  Ja, så är det.
   
  undrar jag hur felaktiga och obsoleta länkar kommer att hanteras.
  Se nedan.

  Kommer det att ske en automatisk validering i XL[?]
  I katalogiseringsgränssnittet görs länkning med hjälp av verktyget. Där kan man alltså inte skapa felaktiga länkar, eftersom verktyget söker och länkar relaterade entiteter. Däremot har vi idag väldigt lite material som går att söka i och länka till. Först när XL är i drift kan vi lägga tid på att behovsprioritera och integrera fler länkbara, strukturerad beskrivna saker. (Dels genom att vaska i vårt eget material så att t.ex. repeterade beskrivningar av t.ex. verk, serier med mera. Samt koppla på extern data, såsom geonames, externa ämnesord och dylikt.)

  Internt i systemet finns en plats för, och visst automatiskt stöd för, att hantera multipla URIer för samma ting (s.k. "sameAs"-hantering). Detta gör det möjligt att slå samman entiteter som visar sig vara samma sak, samt gör datan i systemer logiskt sett robust. Detta är något vi(?) har tänkt bygga vidare på för att få extern data kontrollerbar via våra rutiner (tänk "auktorisering" men på en annan nivå).

  (Det finns också mer sofistikerade möjligheter i länkningen som bygger på andra relationer (t.ex. "bredare" matchingar), som vi dock först efter behovs- och effektivitetsanalys kan lägga tid på.)

  eller blir det upp till katalogisatörer att manuellt rätta det som ser felaktigt ut?
  Det är inte planen, men vi tar gärna emot felrapporter om något slinker igenom.

  Om det gäller externa länkar till osemantiska saker, tex "här är en länk till en PDF"?
  Så kommer det inte att kontrolleras

  Mvh
  Libris kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.