Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Fält för avhandlingar

Hej,

När vi vill lägga till fälten "Anmärkning om språk" (där man skriver in sammanfattning på svenska) och "Sammanfattning av innehåll" (där man länkar in språkkoden) för avhandlingar kan vi inte hitta dessa. Är det någon annan som lyckats? Om inte, hur kan vi lägga till det?

/Lena SUB
Lena Hagberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lena,
  för avhandlingar med en sammanfattning på annat språk än den löpande texten (041 #b) läggs egenskapen Sammanfattning av innehåll under Instans av verk. Bör se ut såhär t.ex. för en avhandling med en sammanfattning på engelska:  Motsvarande MARC 546 går ännu inte att återskapa i nya Libris. I detta fall behövs dock inte en sådan språkanmärkning då den inte skulle klargöra något som inte redan framgår av språkkoderna i beskrivningen.

  Vänliga hälsningar, 

  Katalogsupport
 • Fungerar detta nu? Ert senaste svar om denna fråga, från 14/8, lyder: "Saknad möjlighet att ange sammanfattningsspråk är rapporterat till projektet. Vi kan i dagsläget tyvärr inte säga exakt när det förväntas finnas på plats."

  Kan ju tilägga att när jag försökte göra detta igår så fungerade det inte. Men jag gjorde kasnke fel.
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Hej,

  Det går att lägga till "Sammanfattning av innehåll" men fältet "Språk", som innebär att man länkar in en språkkod, finns inte. De enda fälten jag hittar är:


  Inget av dessa två fält möjliggör en inlänkning av språkkod.

  Avsaknaden av rätt språkfält innebär att vi på SUB inte kan använda de DiVA-poster för tryckta avhandlingar som inläses i Libris. Visst kan vi antingen strunta i att lägga in denna information, och således få en sämre kvalitet på våra avhandlingsposter, eller så får vi helt enkelt (som vi hitintills har gjort efter lanseringen av XL) kopiera en befintlig avhandlingspost och göra om den. Detta senare tillvägagångssätt tar dock mycket tid i anspråk eftersom vi t.ex. måste se till så att den nya posten inte kontamineras med data från den kopierade posten. Dessutom mister vi information, t.ex. ämnesord som doktoranden själv har angett och som finns i DiVA-posten.

  / Anna Björnberg, SUB

  Anna
 • Pudel.
  Stefan har rätt, det går inte att lägga till information motsvarande MARC 041 #b eller 546. Katalogsupport lurades av en äldre konverterad post.

  Vi kontrollerar att detta är ordentligt felanmält till projektet.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Hej,

  det går nu att ange sammanfattningsspråk.

  Sammanfattningsspråk
  • Sammanfattning av innehåll/Sammanfattning/Språk (summary/Summary/language = 041 ‡b)
   För att lägga till sammanfattningsspråk, klicka på plustecknet vid Instans av Verk/Text (lägg till egenskaper under: Text) och välj Sammanfattning av innehåll. Lägg till Sammanfattning (tryck Enter eller klicka på plustecknet vid Sammanfattning av innehåll - Lägg till Sammanfattning). Ta bort Benämning. Lägg till Språk genom att klicka på plustecknet vid Sammanfattning (Lägg till egenskaper under: Sammanfattning) och välj Språk. Sök fram och länka till entiteten för sammanfattningens språk.
   Exempel: Engelska
  Med vänlig hälsning
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.