Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Fält 246/740, önskemål om klargörande

Hej!
Jag var på jakt i hjälpsidorna efter anvisning för att lägga 740-fält och hittade denna nyligen uppdaterade instruktion:

"Har titel/Varianttitel/Huvudtitel (hasTitle/VariantTitle/mainTitle = 246 ‡a)
Används till exempel för felaktigheter och för att öka sökbarheten för titlar som innehåller exempelvis specialtecken, siffror eller oväntade stavningar av ord. Skriv in uppgiften under Huvudtitel.
Exempel: Hierarchy in organizations
I äldre poster kan titlar som innehåller exempelvis specialtecken, siffror eller oväntade stavningar av ord ligga i Relation/Relation/Entitet/Verk/Har titel/Titel/Huvudtitel (= 740). Använd i stället Varianttitel.

För en titel som börjar med bestämd eller obestämd artikel, ska artikeln fileras bort. Lägg till fileringsvärde under Titel och ange en siffra.
Exempel: Huvudtitel: En arbetsdag i skriftsamhället, fileringsvärde: 3"

Detta väcker ett par frågor: Fält 246 saknar fileringsindikator. Hur funkar det då
med filering? Jag antar att den inte kommer att synas vid marc-konvertering, man kommer alltså inte kunna se att en filering är gjord och med hur många tecken. Faktum är att det i Libris formathandbok står följande:

"Observera att fält 246 saknar fileringsindikator; vid behov kan titlar som innehåller icke-filerande information dubbleras i fält 740."

Fungerar det alltså att filera i 246 överhuvud taget? Jag hade ett exempel nyligen med en omslagstitel som låg i 246 och inleddes med bestämd artikel, och som dubblerades i 740 för att möjliggöra filering. Ska denna modell överges?
En annan funktion som 740 hade var att lägga deltitlar av flerbandsverk där, för att öka sökbarheten. Om man bara ska använda 246 i framtiden var ska deltitlar av flerbandsverk ligga?
Om det är så att ni anser att 740 fyller en funktion även i framtiden, vore det bra att få tillbaka den detaljerade steg-för-steg-instruktionen i hjälpsidorna så snart som möjligt.

Vänliga hälsningar
Petter Cederlund Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det stämmer att vi har ändrat instruktionen för titlar med stavningsvarianter. Vi anger numera dessa under Varianttitel, inte under Relation/Relation/Entitet/Verk/Har titel/Titel.

  Det stämmer också att filering för Har titel/Varianttitel inte kommer med i marcexporten. För 246 saknas fileringsindikator. I Libris katalogisering går det ändå att lägga till filering även under varianttitel. Vi har därför valt att skriva in det i instruktionen, för att det ska bli konsekvent jämfört med Har titel/Titel (245). Det kan komma till användning i ett eventuellt framtida titelindex. Vi följer här principen att skapa korrekt grunddata, framför att återskapa marc.

  Det är inte nödvändigt att dubblera deltitlar i 740 utan det räcker att ange dem under Har titel/Titel/Har del/Titeldel/Deltitel.

  I lokala bibliotekssystem kan dock 740 fungera bättre och för de bibliotek som önskar går det bra att dubblera titlar där, det vill säga under:
  Relation/Relation/Entitet/Verk/Har titel/Titel.
  Anvisningen finns under Varianttitel. Vi lägger gärna tillbaka den längre instruktionen:

  För att lägga till en alternativ sökingång för titeln, klicka på plustecknet Lägg till egenskaper under: Instans och välj Relation. Lägg till Entitet (plustecknet vid Relation - lägg till egenskaper under: Relation). Skapa verk som lokal entitet (plustecknet vid Entitet - lägg till verk). Klicka i rutan Skapa lokal entitet, längst ner i sidorutan till höger, och välj Verk. Lägg till Har titel (plustecknet vid Verk - lägg till egenskaper under: Verk). Skriv in uppgiften under Huvudtitel.

  För en titel som börjar med bestämd eller obestämd artikel, ska artikeln fileras bort. Ange fileringsvärde genom att lägga till fileringsvärde (plustecknet vid Titel - Lägg till egenskaper under: Titel) och ange en siffra.
  Exempel: Huvudtitel: En arbetsdag i skriftsamhället, fileringsvärde: 3
  Se exempel i formathandboken för Libris/Voyager: Fileringsindikator

  Vänliga hälsningar

  Katalogsupport
 • Ok, tack för svar!
  Petter Cederlund

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.