Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Continouous delivery och arbetsskador

Hej!

Efter att ha övat och arbetat i Libris XL flertalet timmar varje dag nu, börjar min underarm och hand att värka. Att spendera så mycket tid på att skrolla upp och ner för att se och leta i posten, eller för att välja bland de olika funktionerna i rullgardinerna, i kombination med avsaknaden av ett mer utarbetat kortkommando-system, kommer antagligen i längden leda till arbetsskador.

Om jag har förstått konceptet med "continouous delivery" rätt, så som ni har förklarat det här på supportforumet, innebär det då att om flera användare önskar få ett mer ergonomiskt och överskådbart gränssnitt, t.ex. en mer kompakt struktur med mindre skrollande, så kommer era utvecklare göra nödvändiga förändringar för att tillhandahålla detta. Stämmer det?
Daniel Pop, Göteborgs Universitetsbibliotek Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  I startversionen av Libris kommer det att finnas kortkommandon för att enklare navigera mellan olika funktioner. Kortkommandona går att prova i den uppdaterade https://libris-stg.kb.se/katalogisering från tisdag 29 maj. Vad gäller användbarhet och ergonomi generellt planerar vi en ytterligare översyn av katalogisatörens ”flöde” genom det nya verktyget efter sommaren. Vi tar gärna in synpunkter från er som katalogiserar redan nu!

  Mvh
  Libris kundservice
 • Vi ber att ni beaktar de synpunkter som vi och många andra på forumet sedan lång tid redan framfört.
  Katalogteamet Göteborgs Universitetsbibliotek
 • Vi har testat era nya kortkommandon (bra att de tillkommit). Tyvärr är de inte alltid så hjälpsamma. Om vi vill lägga till ett nytt fält med Alt + F så hamnar ju fältet bara på botten av posten inte i det kluster som vi befann oss i, t ex verk av instans och tillägg av ämnesord mha Alt + F. Fungerar Alt F bara vid fälttillägg på den övergripande nivån?

  Vi har också testat att kopiera mha Ctrl+ Shift +C: om vi i redigera läge kopierade en post hamnade vi i någon typ av webbsidesredigerare - såg mycket konstigt ut...

  Vi ville också kopiera ett bestånd (eftersom ni inte kan lova oss några mallar) men vad som händer efter att en grön ruta upplyst oss om att kopieringen gått vägen vet vi inte. Vi kan inte spara den kopierade beståndsposten.
  Anne Odenbring
 • Hej!
  Alt+F: det är korrekt att kortkommandot idag bara fungerar vid tillägg på övergripande nivå. För tillägg i "klustret" måste ni i klicka på plustecknet. Vi tar in detta som ett önskemål om förbättring.

  Ctrl+Shift+C: tror att det blivit en krock mellan LIbris och Firefox funktion "Inspektör" som visar underliggande kod på webbsidan. Jag kan dock inte återskapa det inne i katalogiseringsverktyget. Tar gärna emot en skärmdump som visar när problemet uppstår, mejla till libris@kb.se 

  Återkommer om kopiering av bestånd.

  med vänlig hälsning
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Efter att ha testat detta nya katalogiseringsverktyg tror jag att det säkert kommer bli bra med tiden, men i nuläget är jag starkt kritisk till att man väljer att släppa ett så pass ofärdigt verktyg som används i det dagliga arbetet av så många. Att instruktioner fortfarande är under arbete i hjälpavsnitten upplevs inte helt professionellt såhär nära skarpt läge. Det borde vara mer färdigt än så. Jag är personligen inte helt säker på att det är optimalt att just denna typ av tjänst bör berikas under tiden man arbetar i den, det blir väldigt trögt att jobba på det sättet. Dock är jag inte alls insatt i systemutveckling så detta är bara min personliga åsikt utifrån ett användarperspektiv.
  Anna Andersson
 • Håller med om att det vore väldigt bra om Alt + F kunde användas för att lägga till nya fält i samma "kluster" också. Möjligheten att i Voyager kunna lägga till nya fält genom att bara trycka F3 och F4 har sparat mycket arbetstid och dessutom gjort att man inte behöver röra handen eller armen så mycket när man katalogiserar. 

  Esther Thegel
 • Hej!

  Planerat framåt är att Alt+F även ska kunna användas i kontexten man befinner sig i, inte bara på en övergripande nivå.

  Hälsar,

  Maia Dexander Införandeaktiviteter
 • Jag har använt mig av kortkommandona ett tag nu och upptäckt att kortkommandon och navigation med tangentbord inte fungerar som det ska i alla sammanhang.

  I pop-up-fönstret "Lägg till fält" går det bra att navigera med piltangenterna och välja med Enter eller Ctrl+Enter. Det går också att använda Escape för att stänga fönstret. Men i pop-up-fönstren "Länka entitet" och "Lägg till entitet", exempelvis när man lägger till svenska ämnesord, så funkar varken Escape eller att välja med hjälp av piltangenter, Enter eller Ctrl+Enter.

  För oss som arbetar mycket med Libris XL och försöker bli effektiva men samtidigt undvika arbetsskador så vore det klart önskvärt om kortkommandona och navigationen med tab, piltangenter, enter och liknande blev fortsatt utvecklade så att de går att använda överallt i systemet.
  Mårten Bohman, GUB
 • Rättelse: I fönstren "Länka entitet" och "Lägg till entitet" fungerar Tab (hjälpligt) och Ctrl + Enter fungerar som om det vore Enter. Men det här har vi fått testa oss fram till och det verkar inte framgå i hjälpinformationen. Även om det här innebär hjälplig funktionalitet med tangentbord i dessa menyer, så vore det bättre man kunde utforma navigation och användning av kortkommandon till att bli mer uniforma.

  För den som navigerar med Tab liksom för den som använder mus, så finns det förbättringsmån eftersom det inte går att välja det stora blocket i träfflistan, utan man måste välja den lilla knappen, vilket innebär dubbelt så många Tab-tryckningar och mycket mer precist arbete med musen. I fönstret "Länka entitet" kan kanske allt detta (utom saknaden av Esc-funktion) bero på att det finns två länkar i varje box i träfflistan (en länk till auktoritetsposten och en knapp, "Ersätt lokal entitet"). Men i "Lägg till entitet" så finns det bara ett alternativ och det vore därför bra om man kunde trycka på hela boxen med piltangent, tab, enter o.s.v.
  Mårten Bohman, GUB
 • Hej!
  tack för era synpunkter kring kortkommandona, de är mycket värdefulla. Man kan konstatera att några kortkommandon inte fungerar fullt ut, till exempel Alt+F. Dessutom varierar kortkommandonas funktion i vissa fall beroende på vilken webbläsare man använder -- och vilken version!

  Vi planerar in en genomgång av kortkommandona. I samband med det gör vi en uppdatering av hjälptexterna.

  mvh
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Jag har aldrig tidigare haft problem med värk i handen av "klickande", men efter intensivt katalogarbete i XL har jag fått så ont i högerhanden att jag inte ens kan använda den. Det bör i rättvisans namn tilläggas att jag även jobbar mycket i DiVA-databasen som också kräver en massa klickande.
  Lia Fallenius
 • Jag har samma problem som Lia. Det känns oroväckande inför höstens arbete.
  Hanna Liljeqvist
 • Några tips för bättre ergonomi:

  Skaffa en rullmus.
  Använd tangenterna Page up, Page down, Home och End för att skrolla.
  Använd Tab för att navigera mellan knappar och fält och Enter/Return för att välja.
  Anders Ohlsson
 • Tack för tipsen!
  Lia Fallenius
 • Även jag började få problem med höger handled och underarm efter ungefär 2 veckors användande av Libris XL. Jag har både rullmus och använder kortkommandon. Uppenbarligen hjälper inte detta i längden.

  P.S. För övrigt anser jag att gränssittet ska vara platt.
  Kristina Sevo
 • Samma här! Har också fått stora problem med höger hand som jag vanligtvis använder till musen. Mitt knep är att även använda vänster hand för att variera belastningen. (Det tar ca två veckor att träna upp "fel hand" för att kunna klicka och scrolla med samma precision). Risken är förstås att det blir problem med båda händerna...
  Katarina Engvall

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.