Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Beståndsposter

Hej!

Jag undrar varför äldre beståndsposter har konverterats på olika sätt? Ibland finns fälten "Har komponent" - hyllkod - katalogisatörens anmärkning", och ibland finns det enbart hyllkod och katalogisatörens anmärkning var för sig. I webblibris ser det likadant ut.
Madeleine Storm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  När du lägger på bestånd i Nya Libris ska du alltid använda Har komponent för de egenskaper som exporteras som 852. Annars blir det inte korrekta poster.

  För äldre beståndsposter som konverterats blir det först ett Har komponent när det funnits flera 852. I poster med enbart ett 852 har det konverterats utan att samlas under ett Har komponent.

  I MARC21 syns inte denna skillnad - posterna ser likadana ut.
  Katalogsupport
 • Okej, tack för förtydligande! Hur kommer det sig att ni gjort skillnad på detta? Det blir en del merarbete i de fall där vi behöver lägga till nytt bestånd på titlar vi haft sedan tidigare.
  Madeleine Storm
 • När vi vill lägga till ytterligare ett 852 i en sådan äldre beståndspost där det sen tidigare finns ett 852 så har vi märkt att det tidigare 852 försvinner när vi importerar till Koha (och även från marc-förhandsvisningen). Vi har fått lösa det genom att ta bort det gamla 852 och lägga till informationen på nytt genom Har komponent, vilket känns väldigt omständigt - ska det vara så?
  Daniela Deldén
 • Riksarkivets bibliotek har rätt ofta flera exemplar av samma bok. Vi har noterat att man när det finns en gammal beståndspost kan lägga på ytterligare en beståndspost i XL, men att den ursprungliga då ej kan redigeras fullt ut. Vi kan alltså inte lägga på exemplarnummer 1 när vi har lagt på ett exemplar numrerat med siffran 2, och vi kan inte heller redigera uppgiften om avdelning/samling (alltså 852 c).

  Vi blir tvungna att radera den gamla beståndsposten och göra om den på nytt i dessa fall. Detta handlar om grundläggande funktioner som inte är på plats. Jag utgår från att det kommer att justeras.
  Elisabet Sandström
 • Hej,
  Det här är en bugg som är rapporterad. När man vill lägga till ytterligare ett bestånd, behöver man tillsvidare ta bort de fält som borde legat under Har komponent och lägga dem i ett Har komponent. Sedan går det bra att lägga till fler bestånd.
  Katalogsupport
 • Hur går det med buggen? Har ni nått någon framgång?
  Sofie Kraft
 • Hej,
  Den är fortfarande inte åtgärdad. Det betyder att den inte kommer med i höstens första nya version.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Ska vi lägga till "Har komponent" och ta bort tidigare fält när vi justerar en beståndspost? Vi justerar beståndposter för böcker som inte längre är kurslitteratur samt SAB-koder.

  Ellen B
 • Hej,

  Man måste ta bort tidigare fält och lägga dessa under Har komponent. Det går ibland att utnyttja den nya kopieringsfunktionen för detta. För fält som ska flyttas till Har komponent får man oftast kopiera och klistra in på vanligt sätt.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.