Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Ämnesorden alfabetiskt

I september svarande ni följande på frågan om när ämnesorden kommer i en alfabetisk lista:

Hej,
vi är medvetna om att det finns behov och önskemål och behov av en förbättrad sökfunktion. Vi kommer att jobba vidare med sökfunktionaliteten, men det är inte funktionalitet som är prioriterad i höstens arbete.

Vänliga hälsningar,


Anna Berggren Produktägare och Libris-koordinator

Mina frågor: är det en prioriterad fråga nu i vinter (snart vår)? När kommer ämnesorden i en alfabetisk lista?


Sofia/Sbi Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Antar att detta är relaterat. Vi letade igår efter Människa-dator-interaktion och fick noll träff. Söker man efter Människa så kommer Människa-maskin-interaktion ganska högt upp, på sida två. Bra för det ämnesordet var också relevant, och fyra från slutet på samma sida Människa-dator-interaktion.

  På sida ett redan finns ämnesord såsom Porträtt av en människa, Individen och samhället, Gester, Aperts syndrom, Rymdvarelser och Gomspalt. Söker man i Svenska ämnesord så börjar träfflistan där med Människa-dator-interaktion och -maskin-interaktion, följt av ett antal ämnesord som inleds Människan, Människor, Mänsklig, Mänskliga och slutligen Mänskligt. På vilket sätt nu än sorteringen görs i Svenska ämnesord, så är det en bra utgångspunkt för att fixa till sorteringen i LibrisXL.
  Anders
 • Hej,
  tack för era synpunkter, bra också med exempel. Vi är medvetna om att sortering av ämnesord lämnar en del övrigt att önska. Vi har under februari påbörjat arbetet med att vidareutveckla ämnesorden på olika sätt. Just denna förbättring finns högt i vår backlog men jag vågar inte idag lova exakt när den kommer att införas utan får återkomma om det.

  med vänlig hälsning
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Ett enkel lösning för sökning på ämnesord med bindestreck är att omge med citattecken. I exemplet ovan ger då "människa-dator" betydligt bättre träffar.
  Bodil Wennerlund Projektledare nya Libris
 • Tack för svar! Det låter bra att ni börjat jobba med ämnesorden.
  Sofia/Sbi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.