Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Alfabetiskt index för ämnesord snarast

Snälla, säg att ni inom kort kommer att gjort så att ämnesorden går att sortera alfabetiskt och att man dessutom ska kunna välja att bara få ämnesord från SAO. Jag skulle lägga till ämnesordet "Barn" som allmänt ämnesord och fick upp precis alla ämnesord som finns med bland Barn-ämnesord; bland annat Kaniner och Bärgningsbilar. 140 sidor med ämnesord. Det är djupt frustrerande och tidsödande att en sådan enkel funktion som ett alfabetiskt index inte finns med i ett modernt system.
Stefan Benjaminsson, GUB Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Stefan,

  En genväg vad gäller ämnesorden är att söka efter önskvärd term i Auktoritetsdatabasen och därifrån kopiera dess auktid (MARC 001) och sedan söka på detta i Libris katalogiseringsgränssnitt. För Barn (SAO) blir det 140401.
  Inte en ersättning, men en hjälp på vägen.
  Notera dock att Auktoritsdatabasen inte är uppdaterad sedan övergången till nya Libris varför namnformer för sådant som har auktoriserats i nya verktyget saknas.

  Vänliga hälsningar,
  Katalogsupport
 • Tack för snabbt svar.
  Jag känner till denna genväg, som dock är en ringa tröst, ity den är ett litet plåster på ett stort sår. Min huvudfråga handlade även om när bättre sorterings- och filtreringsfunktioner kommer till XL.
  Stefan Benjaminsson, GUB
 • Hej,
  vi är medvetna om att det finns behov och önskemål och behov av en förbättrad sökfunktion. Vi kommer att jobba vidare med sökfunktionaliteten, men det är inte funktionalitet som är prioriterad i höstens arbete.


  Vänliga hälsningar,

  Anna Berggren
 • Av detta svar att döma så gissar jag att det inte att blir en förbättrad sökfunktion förrän tidigast till våren 2019 någon gång (ett år efter lanseringen)? Eftersom jag dagligen använder XL och måste hantera dess brister, så är jag väl medveten om att ni har en både akut och omfångsrik att-göra-lista, så jag tänker inte förminska den arbetsinsats som krävs, men jag vill ändå, som en personlig reflektion, säga att det är rätt nedslående att höra svaret.
  Stefan Benjaminsson, GUB

 • Hej!
  En annan fråga som gäller det ämnesordsindex som finns i XL

  När kommer man att kunna få upp se-hänvisningarna (de som heter "Används ej" i SAO-databasen/Auktoritetsdatabasen) när man söker efter ämnesord? Dvs om jag i Voyager skulle ha skrivit "Politik och förvaltning" kom termen upp, eftersom den låg som "Används ej" och hänvisade istället till "Politiska förhållanden" som är den auktoriserade termen. Är det något som kommer att komma i XL när man hunnit arbeta mer med id.kb.se?

  Än så länge fungerar ju inte de tidigare 400-fälten/Används ej för när man söker efter auktoriserade namnformer heller. Detta är också problematiskt, eftersom det då kan vara lätt att missa att det kanske finns en auktoriserad namnform med exempelvis ett annat efternamn.
  Esther Thegel
 • Hej Esther!

  Vi är medvetna om problemet med sökning på variantnamn och det är sedan länge rapporterat till projektet. Felrapporteringen är kompletterad med problematiken avseende ämnesord.

  Vänliga hälsningar


  Katalogsupport
 • Hej!
  Tack, vad bra att ni rapporterar ämnesordsproblematiken för se-hänvisningar också!


  Esther Thegel
 • Hej,

  jag vill bara understryka önskan i det Stefan skriver om ovan: att få ämnesorden alfabetiskt! Om det inte är prio under hösten håller jag tummarna för att det är något ni planerar att åtgärda tidigt 2019!
  Sofia/Sbi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.