Mala säd hemma eller köpa mjöl i butiken?

En del av mina vänner köper hel säd och mal hemma på någon slags kvarn. De menar att mjölet är så mycket mer näringsrikt (och gott) när det är nymalt. Stämmer detta? Eller kan man inte lika gärna köpa mjöl i butiken, det är väl inte så dåligt om inte bäst före datum har utgått? Det sprider sig lätt myter, så jag undrar vad ni känner till om detta. Försämras mjöl verkligen så fort som hemmamalarna (och kvarnförsäljarna) menar?

När man maler en hel kärna hemma blir det ett fullkornsmjöl.
När kvarnen maler hel kärna på kvarnen blir det också ett fullkornsmjöl med alla delar i slutmjölet.
Inget går bort i processen. Näringsvärdet förändras inte från handmalet till kvarnmalet.

Sen är det egentligen lite bättre för ett mjöl ur bakningsteknisk synpunkt att ligga ett tag innan det används från det att det är nymalet.
Så skulle man handmala och direkt baka på det kontra att använda kvarnmjölet som stått någon vecka, så kommer bakningsförutsättningar vara mer optimala för det kvarnmalda (detta gäller primärt sorten Vete [fullkornsmjöl]).
Linda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.