Hur bakar jag mer fiberrika hamburgerbröd med råg i?

Tycker inte det finns goda hamburgerbröd ute i handeln. Vill ha dem grövre och gärna med råg. Tänkte först bara använda blandning av 1/4 fint, 1/4 grovt råg och 1/2 vete men hittade Fyra sädesslag lantbrödsmjöl och tyckte det lät bra. Älskar briochedeg då den är fantastisk att hantera. Så jag gjorde briochedeg med detta mjöl. Var inställd på att vad som helst kunde hända. Det som hände var att brödet inte villa jäsa. Kan det vara torrjästen? Degen blev annars väldigt fin att hantera och inte tyngre som jag befarade, precis som briochedeg skall vara. Varför jäste inte degen? Rumsvarma ingredienser och torrjästen inom bäst före datum.


Det låter gott med mer fiberrika hamburgerbröd och vi älskar också råg. När man använder torrjäst i en briochedeg som ju innehåller väldigt lite degvätska så kan det vara bra att kickstarta jästen. Blanda torrjästen med lite mjölk (35-45 grader, du får testa vad som passar bäst för den jäst du använder). Låt stå i 10 minuter och ha sedan i vätskan i din deg.
Eftersom du använder ett mer fiberrikt mjöl är det också bra att öka totala vätskemängden i degen då fibrerna suger upp mer vätska och en för styv deg har svårare att jäsa. Det kan också vara bra att minska på mängden smör då du har en mindre andel glutenbildande vete i din deg. Jäs gärna degen över natten för bästa volym.
Linda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.