Effekttariffer

Vad är senaste informationen gällande er plan för införandet av tidsdifferientierade effekttariffer? Ni har tidigare sagt att detta kommer att ske i steg. Kommer något nytt att införas 2025?
Carl Bjerkliden

Kommentarer

  • Det  stämmer att den nya föreskriften för hur nättariffen skall vara utformad skall vara införd senast 2027. I föreskriften står det att tariffen skall innehålla fyra olika kostnadsposter
    1. Kortsiktiga rörliga kostnader (öre/kWh) får vara tidsdifferentierad.
    2. Kundspecifika kostnader (kr/kund, år)
    3. Framåtblickande kostnader (kr/kW) tidsdifferentierad
    4. Residualkostnader (kr/kW) fast avgift.
    Vi har påbörjat arbetet med att anpassa våra tariffer till den nya föreskriften, men det är ännu ej klart. Våran plan är att utarbeta formerna för den nya tariffen under 2025.

    En första indikation är att den rörliga kostnader (öre/kWh) kommer att bli lägre än i dagens tariff och att en stor del av kostnaderna kommer att bli på abonnemangsavgiften (säkringsstorleken).

    Hur Effektavgiften i tariffen skall utformas vet vi inte ännu mer än att den skall vara tidsdiffererad och motverka toppar i förbrukningen då kapacitetsbrist i elnätet kan uppstå. Det vi vet idag är att våra toppar är när elen används för uppvärmning (Vinter) och att vi historiskt har våra toppar varit på morgonen mellan kl. 06-09 och eftermiddagen mellan kl. 16-19.

    En osäkerhet vi har är hur regionnätet kommer att utforma sina tariffer. De kommer ge oss en pusselbit i hur vi kommer utforma våra för att få en kostnadsriktig fördelning.
    Elin Nordvall Kundservice
  • Har ni någon ny information kring Effekttariffer?
    Kungälv Energi Kundservice
  • Införandet av våra effekttariffer kommer starta 1 jan 2026 för samtliga kunder exklusive lägenhetskunder. Vi håller vår hemsida uppdaterad och ni kan läsa mer om vår senaste information om vårt införande av Effekttaxan:
    https://www.kungalvenergi.se/kungalv-energi/nyheter/ny-effekttaxa/
    Elin Nordvall Kundservice
  • Ett par frågor om den kommande effekttariffen; Fråga 1: Kungälv Energi hävdar att den nya prismodellen kommer vara intäktsneutral i förhållande till hur det är före införandet. Hur kan ni säga det? Om INGA kunder ändar sitt effektuttag kommer era intäkter att öka markant (då syftet med prissignalen ju är att uppmana till förändrat beteende) om ALLA kunder ändra sitt effektuttag kommer era intäkter att minska markant. Allt beror på i vilken utsträckning som kunderna agerar på prissignalen som effekttariffen ger. Vilka antanganden ligger bakom uttalandet att det är kostnadsneutralt?
    Carl Bjerkliden
  • Ett par frågor om den kommande effekttariffen; Fråga 2: Ni uppger att debiterbar effekttopp kommer beräknas som ett medelvärde av en anläggnings tre högsta förbrukningstimmar varje månad. Medelvärdet av dessa tre timmar kommer sedan multipliceras med effektavgiften. Effektdelen gäller endast under den höglasttid som vi har i vårt nät. Vad händer om månadens tre högsta toppar sker under låglasttid? Blir effektkostnaden noll då?
    Carl Bjerkliden
  • Effektdelen kommer beräknas som medelvärdet av de tre högsta förbrukningstimmarna under höglasttid. Alltså om en anläggning har en högre topp under låglasttiden kommer inte detta tas med i beräkningarna utan endast topp tre under höglasttiden.
    Elin Nordvall Kundservice
  • Så hur bra man än är på att fördela sin förbrukning under dagen så kommer man ändå få en straffavgift baserat på sina högsta toppar?
    Konk
  • Det är inte en straffavgift, men du betalar mer om du använder mycket el samtidigt.

    Som kund kommer man med Effekttariffen ha större möjlighet att påverka månadskostnaden under höglastmånaderna genom att jämna ut sina effekttoppar. Genom att undvika höga toppar, blir avgiften lägre. Det kommer alltså att löna sig att tänka på när du använder el, inte bara hur mycket.


    Elin Nordvall Kundservice
  • Vad kommer att gälla för oss som har solceller, som tidvis matar ut överskott till elnätet?

    Om jag förstår Elmarknadsinspektionens direktiv korrekt så har ni och övriga elnätsföretag en möjlighet att debitera oss effektavgift även för såld solcellsel för att mata ut "rätt effekt vid rätt tidpunkt".
    Vad menas med det?
    Detta försöker jag göra redan idag, genom att förbruka så mycket el som möjligt själv när det är minuspriser.

    Så om ni har för avsikt att debitera effektavgifter även för såld el, när kommer information om detta? För om ni kommer att göra det kommer jag att behöva montera en "smartmeter" för att strypa elen från att bli såld.

    Patrick
  • Gällande effekttariffer för producenter, så är det inte något vi kommer införa 1 jan 2026. Implementeringen 1 jan 2026 gäller endast uttagskunder (exkl lgh kunder). Vi har inte påbörjat arbetet med effekttariffer för inmatning ännu. Vi publicerar på hemsidan så fort något är beslutat under https://www.kungalvenergi.se/elnat/ny-effekttaxa/
    Elin Nordvall Kundservice
  • Ni ska införa de tidsindelade elnätsavgifterna1 jan 2026. Har ni redan nu någon indikation på nivåerna på effektkomponenten som ska multipliceras med effekttoppen man skapar? Liknar nivåerna den valbara tariff som Göteborg Energi Elnät erbjuder? Den har en effektkomponent på hela 132 kr för höglast och 0 kr för låglast. Eller kommer ni lansera något som är mer "utjämnat" typ 60/30? Det vore bra om ni kommuicerade detta i god tid så att kunderna i Kungälvs elnät hinner planera hur de ska anpassa sig.
    Carl Bjerkliden
  • I nuläget har vi inte priserna klara för effekttarifferna och med det inte heller för effektkomponenten i tariffen.
    Det som vi dock kan säga i nuläget är att effektkomponenten endast kommer gälla under höglasttid dvs 7-21 alla dagar nov-mars. Under resterade tid kommer effektkomponenten vara 0 kr/kW.

    Vi försöker informera i så snabb takt vi kan och vi publicerar löpande information på vår hemsida: https://www.kungalvenergi.se/elnat/ny-effekttaxa/
    Elin Nordvall Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.