Hur kan jag spara på energi när jag lagar mat?

Matlagning står för ungefär 16 procent av hushållets elförbrukning. Med rätt utrustning och små ändringar i vanor går det att göra besparingar även här.

  • Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi när du lägger locket på.
  • Använd kastruller i samma storlek som plattan. Om kastrullen bara är 1 cm mindre i diameter än plattan kan energiförbrukning öka med upp till 20 procent.
  • Tina djupfryst mat i kylskåpet, det drar mindre energi än att använda mikron.
  • Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.
  • Låt varm mat svalna. Varm mat som ställs i kylen tvingar aggregatet att jobba i onödan. Låt den svalna till rumstemperatur innan du ställer in den i kyl eller frys.
PiteEnergi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.