Hur kan jag spara på energi när jag lagar mat?
Matlagning står för ungefär 16 procent av hushållets elförbrukning. Med rätt utrustning och små ändringar i vanor går det att göra besparingar även här.
- Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar 30 procent energi när du lägger locket på.
- Använd kastruller i samma storlek som plattan. Om kastrullen bara är 1 cm mindre i diameter än plattan kan energiförbrukning öka med upp till 20 procent.
- Tina djupfryst mat i kylskåpet, det drar mindre energi än att använda mikron.
- Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inneluft.
- Låt varm mat svalna. Varm mat som ställs i kylen tvingar aggregatet att jobba i onödan. Låt den svalna till rumstemperatur innan du ställer in den i kyl eller frys.
Följ inlägget
0
följare
Borttagen kommentar