Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad innebär "Professionell musiker i fri sektor"?

Vad menar ni med professionell artist i fri sektor?

Kommentarer

 • Hej Kjell!

  Tack för din fråga.

  I exempelvis informationen om Projektbidrag till musikarrangörer nämns "professionella artister och musikgrupper inom den fria sektorn". I sammahanget avses artister som bedriver en regelbunden, yrkesmässig verksamhet som musiker, och som företrädesvis är verksamma som fria utövare, d.v.s vars verksamhet primärt sker obunden till kulturinstitutioner i offentlig regi.

  Hoppas detta förtydligar begreppen! Annars är du välkommen att höra av dig igen.
  Eliana
 • Hej!
  Jag vill ha ett förtydligande.
  En "professionell artist inom den fria sektorn" har alltså ingen anställning eller uppbär inte pension från anställning. Är det en korrekt uppfattning?
  Vänligen
  Kjell
  Kjell
 • Hej Kjell,

  vi har två begrepp, först "professionell artist" vilket är en person som har sin huvudsakliga försörjning inom sin konstform. Till exempel inom musik.

  Det andra begreppet "den fria sektorn" innebär att artisten oftast har kortare kontrakt, till exempel gage eller pjäskontrakt. Alternativt driver egna projekt i egen firma.
  Inom den fria sektorn kan artisten vara anställd men även arbeta mot faktura, alltså ha ett eget företag. Att fakturera, uppbära gage eller ha tidsbegränsade kontrakt innebär inte att artisten förlorar pension från anställning. En företagare betalar själv in sociala avgifter och till pension, som anställd beror det på hur kontraktet är skrivet. Många institutioner betalar pension till sina anställda oavsett anställningsform.

  För mer ingående frågor kring anställningsformer och pensionsavsättningar så kan det vara idé att kontakta något fackförbund eller branschorganisation inom det område du är verksam.

  Vänligen
  Elisabet
  Kulturrådet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.