Bokgåvor till förskolan

Kulturrådet har ett nytt uppdrag kring läsfrämjande insatser i förskolan. Utöver en extra satsning på högläsning ska alla förskolor i Sverige få gratis böcker! Vi får många frågor om detta och listar ett par nedan.  

Fråga: Är det en viss summa per förskoleenhet? Jag vet att summan rekvisition/betalas ut till kommunen, men är summan bestämd per förskoleenhet?

Svar: Kommunen får en klumpsumma som ska gå till att betalningen för samtliga förskolors bokinköp. Summan är baserad på antal förskoleenheter i kommunen (privata såväl som fristående) enligt Skolverkets senaste uppgifter från 2017.
Alla förskolor ska få handla för samma belopp oavsett storleken på förskolan.

Vad händer om någon förskola övertrasserar?
Svar: Förskolorna kommer beställa böckerna via en webblösning och att de får beställa upp till ett i förhand bestämt belopp som inte ska gå att övertrasseras

Fråga: Kan förskolan beställa vilka böcker som helst eller får de välja ur någon slags katalog?
Svar: Förskolorna kommer att få välja ur ett urval om ca 100 nyutgivna titlar i olika genrer. Information om vilka böcker som finns i urvalet kommer
under de närmaste veckorna. Beställningen kommer göras via en webshop som kommer finnas på plats i början av 2019. 

Fråga: Omfattas fristående förskolor?
Svar: Vi betalar ut pengar till kommunerna baserat på antal förskoleenheter/kommun. Det gäller alltså både kommunala och fristående förskolor, dock ej öppna förskolor.

Mer information hittar du på vår webbplats.
Kulturrådet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.