Vätska i kycklingfilé
Hej
Köpte igår 1 kg färsk kycklingfilé. Stekte upp den senare på kvällen och noterade att det kom mer vätska än vad det brukar från färsk kycklingfilé (mer samma mängd som fryst). Vägde upp den när jag var klar och hamnade då på ca 580 g. Är detta verkligen rätt?
Köpte igår 1 kg färsk kycklingfilé. Stekte upp den senare på kvällen och noterade att det kom mer vätska än vad det brukar från färsk kycklingfilé (mer samma mängd som fryst). Vägde upp den när jag var klar och hamnade då på ca 580 g. Är detta verkligen rätt?
Följ inlägget
1
följare
Tack för att du hör av dig. Kronfågels kylda kyckling består av 100% kycklingfilé dvs det är ingen saltlake tillsatt men kyckling (och allt kött) består till största delen av vätska.
Tillagningsmetod samt tillagningstid påverkar hur mycket vatten som försvinner ur filén. Hur en spis fungerar kan också variera, vilket påverkar resultatet.
Tips för stekning är att börja med riktigt het panna och sedan sänka temperaturen. Använd gärna en stor stekpanna med mycket stekyta och stek kycklingen i omgångar. Annars kan pannans yta bli alltför nedkyld. Det är då man riskerar att kycklingen kan börja släppa vätska.
Använd gärna termometer vid tillagning. När kycklingfilén har en innertemperatur på 70 grader vid tjockaste stället (för kyckling utan ben) så är den genomstekt men blir inte torr.
Jag hoppas det var till någon hjälp och svar på din fråga.
med vänliga hälsningar