Vätska i kycklingfilé

Hej

Köpte igår 1 kg färsk kycklingfilé. Stekte upp den senare på kvällen och noterade att det kom mer vätska än vad det brukar från färsk kycklingfilé (mer samma mängd som fryst). Vägde upp den när jag var klar och hamnade då på ca  580 g. Är detta verkligen rätt?

Kommentarer

 • Hej Klas!
  Tack för att du hör av dig. Kronfågels kylda kyckling består av 100% kycklingfilé dvs det är ingen saltlake tillsatt men kyckling (och allt kött) består till största delen av vätska.

  Tillagningsmetod samt tillagningstid påverkar hur mycket vatten som försvinner ur filén. Hur en spis fungerar kan också variera, vilket påverkar resultatet.

  Tips för stekning är att börja med riktigt het panna och sedan sänka temperaturen. Använd gärna en stor stekpanna med mycket stekyta och stek kycklingen i omgångar. Annars kan pannans yta bli alltför nedkyld. Det är då man riskerar att kycklingen kan börja släppa vätska.

  Använd gärna termometer vid tillagning. När kycklingfilén har en innertemperatur på 70 grader vid tjockaste stället (för kyckling utan ben) så är den genomstekt men blir inte torr.

  Jag hoppas det var till någon hjälp och svar på din fråga.
  med vänliga hälsningar
  Anna
 • men jag  upptäckte  iveckan när jag köpte fryst  fele  att den var mörad???
  Jag hade för mig att ni inte pumpade kycklingen fulla med vatten o salt .
  Utan man köper kyckling o inte vatten till överpris ??

  Hur länge har ni pumpat saltvatten  i era  kycklingar. o hur mycket fyller ni på med vatten?
 • Hej Niclas,

  Det stämmer att vi i vår frysta kyckling tillsätter saltlake. Detta är för att fryst kyckling förlorar så mycket vätska vid upptining att den lätt blir torr om den inte möras först. Som det står på förpackningen tillsätter vi 13% saltlake. Vid färsk kyckling finns inte detta problem, och därav tillsätter vi ingen saltlake i den.

  Att tillsätta saltlake i just fryst, och inte färsk, kyckling är en branschstandard du kan läsa om om här: Marinad och saltlake - Svensk Fågel (svenskfagel.se)

  Med vänliga hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.