Varför är det mycket vätska i kycklingfilé?

Hej

Köpte igår 1 kg färsk kycklingfilé. Stekte upp den senare på kvällen och noterade att det kom mer vätska än vad det brukar från färsk kycklingfilé (mer samma mängd som fryst). Vägde upp den när jag var klar och hamnade då på ca  580 g. Är detta verkligen rätt?

Kommentarer

  • Hej Klas!
    Tack för att du hör av dig. Kronfågels kylda kyckling består av 100% kycklingfilé dvs det är ingen saltlake tillsatt men kyckling (och allt kött) består till största delen av vätska.

    Tillagningsmetod samt tillagningstid påverkar hur mycket vatten som försvinner ur filén. Hur en spis fungerar kan också variera, vilket påverkar resultatet.

    Tips för stekning är att börja med riktigt het panna och sedan sänka temperaturen. Använd gärna en stor stekpanna med mycket stekyta och stek kycklingen i omgångar. Annars kan pannans yta bli alltför nedkyld. Det är då man riskerar att kycklingen kan börja släppa vätska.

    Använd gärna termometer vid tillagning. När kycklingfilén har en innertemperatur på 70 grader vid tjockaste stället (för kyckling utan ben) så är den genomstekt men blir inte torr.

    Jag hoppas det var till någon hjälp och svar på din fråga.
    med vänliga hälsningar


    Anna
  • Skitsnack finns inga kycklingar dom är sådär stora och blir mer en hälften så små när man stekt dom. Ni tillsätter vatten .
    Håkan-håkan håkanson
  • Hej Håkan-Håkan!
    Din kommentar stämmer inte.
    I den kylda naturella kycklingen är det ingen saltlake tillsatt. Kika på innehållsförteckningen så ser du att det är 100% kyckling och inget annat.

    I den frysta kycklingen, t ex kycklingfilé under Kronfågels varumärke är det 13% saltlake och 87% kycklnig. Det syns tydligt i innehållsförteckningen om du kikar. På förpackningens framsida står det att kycklingen är mörad. Att möra kycklingen är mosvarande som att rimma kycklingen, så som man gjorde förr, men också kan göra det för att man ska kunna varmhålla kyckling och den behåller sin saftighet och inte blir torr. Ta t ex en julskinka, den är också rimmad med saltlake för både smak och att inte bli torr. Samma sak med kycklingen. När man fryser kyckling så tenderar den att bli mera torr, då själva frysningsprocessen torkar ut oavsett vad du fryser in. Så, fryst kyckling med saltlake blir saftigare vid tillagning.
    vänligen,
    Anna
  • Har precis stekt upp 4 kg fryst kycklingfile.
    Det blev bara 2.250 kg kvar. Mycket vätska och annat.
    Inte nöjd. 18% försvann.
    Monica Gustafsson
  • Hej Monica!
    Tack för att du hör av dig. Vad tråkigt att du inte var nöjd med innehållet i din förpackning. 

    Allt kött, även kycklingens, består precis som hos oss människor till störst del av vatten. Detta innebär att det inte bara är det vattnet som är tillsatt de frysta filéerna som försvinner vid tillagning, utan även en del av det naturliga vattnet i köttet.
    Det försvinner även extra mycket vatten från den frysta kycklingfilén då den släpper en hel del vätska när man tinar upp den, även om den är omörad.
    Tillagningsmetod samt tillagningstid påverkar också hur mycket vatten som försvinner ur filén. Hur en spis fungerar kan också variera, vilket påverkar resultatet.

    Vi injicerar våra frysta kycklingfiléer med en 13 procents marinad. Detta då våra smaktester visar att kycklingköttet blir betydligt mörare och saftigare. Vi rekommenderar att för bästa resultat låta filéerna tina långsamt ett dygn i kylskåp. Ju snabbare man tinar en kycklingfilé, ju mer vätska tappar den. Tillagar man kycklingen när den inte är ordentligt upptinad så tappar den också betydligt mer vätska och rekommenderar att kycklingen är rumstempererad vid tillagningen. Viktigt också att man börjar med en het panna och sedan sänker värmen eftersom det är bättre att tillaga kycklingfilé långsamt på lite lägre temperatur än för hett och snabbt. Steker man filéerna bör detta alltså ske på medel/låg temperatur för annars tappar filén mycket vatten och blir hård och torr. Det bör alltså inte vara något anmärkningsvärt med din kyckling.

    Om du vill undvika saltlake rekommenderar vi dig att köpa produkterna i vårt kylda naturella, okryddade sortiment som består av 100% kycklingkött. Kika gärna här: https://www.kronfagel.se/vara-produkter/

    vänligen,
    Anna
  • Vi alla vet att ni har direktiv hur ni ska svara på såna här frågor.
    Alla vet också att företag gör allt för att höja sin profit på bekostnad av konsumenterna, gärna utan deras vetskap eller okunskap.
    Peter
  • Hej Peter!
    Jag förstår din kommentar men att tillsätta saltlake är inte unikt för Kronfågel utan en branschstandard då kycklingen har en tendens att torka ut vid frysning. Saltlake gör att den upplevs mera saftig och smakrik efter tillagning.
    Vi rekommenderar (som du ser ovan) att man köper färsk kyld kyckling i kyldisken om man vill undvika saltlake.

    vänligen,
    Anna

  • Här är mina bevis emot erat lurendrejeri. Jag tinade upp 3 stycken kycklingfiléer under ca 12 timmars tid, efter att jag tinat dem så fanns det 3dl vatten i påsen. Detta vattnet sparade jag och tillagade sedan mina filéer i ugnen. När insidan kommit upp i 82 grader så tog jag ur formen som var fylld med 1,4cm vatten vilket jag hällde upp tillsammans med det andra vattnet. Detta är resultatet nedan. Vill tillägga att en filé redan var uppäten när jag vägde dem då jag inte ville vara ”hangry” när jag fortsatte mitt lilla uppmätning, men en färdiglagad filé är ganska exakt 225g vilket x3 blir 675g. Ni säger 13% tillsatt, min fråga är vad blir 675 minus 324? Inte fan är det några ynka 13% iallafall! Era filéer består av mer eller mindre 50% vatten vilket absolut inte är okej. Försök inte gömma er bakom att ni ”mörar” kötten med saltlake, ni dubblerar eran inkomst genom att fylla eran produkt med vatten på kundernas bekostnad! Ni borde skämmas…
    Emil
  • Hej Emil!
    Vad tråkigt att se men tyvärr kan kycklingen släppa både saltlaken och vätska som köttet helt naturligt är uppbyggt av. Det är inget vi kan påverka. När man fryser kyckling och annat kött också för den delen blir cellväggarna i kyckling och kött tunnare och därmed också mer lättgenomsläppliga (permeabel). Sen släpper en del kyckling mer eller mindre vätska, något som händer oss alla någongång i köket, inklusive mig själv och min kollega på kvalitetsavdelningen. Att kycklingen släpper mer vid vissa tillfällen har vi ingen förklaring på. Det händer även om man fryser naturell kyckling dvs utan saltlake. Vid tining släpper den vätska och vid tillagning kan den släppa ganska mycket vätska. Det du beskriver har även hänt mig när jag stekt eller kört kycklingen i ugnen, utan att man gör ngt "fel" på ngt sätt. Däremot skulle jag säga att du inte ska låta kycklingfilé eller kyckling utan ben blir mer än 70 grader i innertemperatur. Då är den som saftigast och även genomstekt. 82 grader gäller för kyckling med ben, hel kyckling osv.

    Sen måste jag tillägga att alla kycklingproducenter mörar sin kyckling. Det beror på att vid infrysning blir produkten torrare och att möra gör att den blir saftig och smakar mer.

    Vill du att konsumentkontakten hör med kvalitetsavdelningen om just din kyckling så ber jag dig att skicka in en reklamation på den här länken. https://www.kronfagel.se/kontakta-oss/reklamation/
    vänligen,

    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.