Tillagning av kycklingfilé

Kan jag förvara förstekt kycklingfilé i kylen över natten, för att dagen efter steka färdigt i ugn?
För att minska stress inför bjudning.
MVH Helene
Helene Rasmusson

Kommentarer

  • Hej!
    Tack för din kloka fråga. Du kan absolut förvara stekt kyckling i kylen - den håller sig säkert flera dagar efter stekning men är självklart godast om den är stekt samma dag. Däremot skulle jag genomsteka kycklingen redan på en gång när den steks för att säkerställa att den når 70 grader på tjockaste stället. Använd stektermometer för bästa resultat. Alla bakterier dör vid den temperaturen (inklusive campylobakter som kan orsaka magsjuka).

    En sak som kan hjälpa dig är att möra kycklingen eller rimma. Fryst kyckling är alltid mörad/rimmad med saltlake just för att den inte ska bli torr. Du kan också kika på Ivars kycklingfilé som finns i kyldisken. Den är rimmad med saltlake.
    Att rimma lärde mig jag på en finare matlagningskurs där vi rimmade färsk fläskfilé som vi efter det förstekte och sen värmde försiktigt i ugnen. Det var just för att man skulle kunna förbereda för bjudningar. Resultatet blev då ljust rosa fläskfiléer inuti och den blev inte torr utan saftig. Men kycklingen måste du genomsteka även om du mörar den eftersom man absolut vill säkerställa att alla bakterier dött vid upphettningen.

    Mer om att rimma kött kan du läsa här. Det är ju ett gammeldags sätt att både smaksätta hela köttet och behålla konsistens på kött vid stekning. https://receptfavoriter.se/recept/saltlake-eller-saltlag
    Lycka till med bjudningen!
    Anna
  • Tack för alla tips! Det hade bara varit så skönt att ha stekningen i stekjärn klart dagen (för att ge fin stekyta) innan gästerna kommer, men så bör jag inte göra?                                Tanken är sen att dagen efter steka i ugn o då att kyckling filéerna når 70 grader .                               MVH Helene




    Helene Rasmusson
  • Vet inte om min kommentar gick fram…tack för tipsen! Men att bryna kycklingen dagen innan, förvara i kyl o dagen efter ugnssteka, är inte ok?   MVH Helene 

    Helene Rasmusson
  • Hej Helene!
    Jag skulle steka så att det är genomstekt till 70 grader. Skulle inte våga steka mindre med tanke på risken att få campylobakter. Då blir man magsjuk och det rätt rejält vad jag vet.

    Men dagen efter kanske du kan värma kycklingen på låg temperatur försiktigt i ugnen och sist "bränna" av på stekjärn så att du får ränder. Vad tror du om det.
    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.