Rimlig vikförlust

Vägde upp 1240 gram fryst kycklingfile. Tinade och tillagade den och vikten efter var 680 gram. Det känns som en helt orimlig viktförlust. Nästan hälften av det man betalade för är borta.
Mats

Kommentarer

  • Allt kött, även kycklingens, består precis som hos oss människor till störst del av vatten. Detta innebär att det inte bara är det vattnet som är tillsatt de frysta filéerna som försvinner vid tillagning, utan även en del av det naturliga vattnet i köttet.
    Det försvinner även extra mycket vatten från den frysta kycklingfilén då den släpper en hel del vätska när man tinar upp den, även om den är omörad.
    Tillagningsmetod samt tillagningstid påverkar också hur mycket vatten som försvinner ur filén. Hur en spis fungerar kan också variera, vilket påverkar resultatet.
    Vi injicerar våra frysta kycklingfiléer med en 13 (IVARS 22%) procents marinad. Detta då våra smaktester visar att kycklingköttet blir betydligt mörare och saftigare. Vi rekommenderar att för bästa resultat låta filéerna tina långsamt ett dygn i kylskåp. Ju snabbare man tinar en kycklingfilé, ju mer vätska tappar den. Tillagar man kycklingen när den inte är ordentligt upptinad så tappar den också betydligt mer vätska och rekommenderar att kycklingen är rumstempererad vid tillagningen. Viktigt också att man börjar med en het panna och sedan sänker värmen eftersom det är bättre att tillaga kycklingfilé långsamt på lite lägre temperatur än för hett och snabbt. Steker man filéerna bör detta alltså ske på medel/låg temperatur för annars tappar filén mycket vatten och blir hård och torr. Det bör alltså inte vara något anmärkningsvärt med din kyckling.

    David

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.