Receptfråga

Hej! Ska det verkligen vara anjovis i detta recept? Ni kanske menar sardeller? https://www.kronfagel.se/recipe/kycklingfile-i-smakrik-tomatsas/


Emma Eriksson

Kommentarer

  • Hej Emma!
    Tack för din fråga. Ansjovis och även sardeller innehåller mkt smak och bl a umami så de ger den där extra goda smaken till en tomatsås eller annan sås. Kika lite på nätet med såser så kommer du att se att det inte är helt ovanligt.
    vänligen, 

    Anna
  • Det är väldigt ovanligt att ha anjovis i betydelsen svensk anjovis som smaksättare i recept (annat än i Janssons frestelse). I tomatsåser och italiensk matlagning är det däremot det man i svenska matbutiker kallar sardeller som används. Sardeller görs av fisken anjovis, men det är någonting helt annat än det som i Sverige saluförs som anjovis. Det som i svenska matbutiker heter anjovis (och som används i Janssons frestelse) är skarpsill som smaksätts på ett särskilt vis. Denna smak är väldigt långt från smaken på det som säljs som sardeller.

    Det är VÄLDIGT vanligt förekommande att det blir fel i översättning från recept på engelska, då sardeller heter anchovies på engelska vilket då översätts till anjovis, vilket därmed hänvisar till fel produkt.
    Emma Eriksson
  • Hej Emma!
    Tack för utförlig förklaring. Jovisst kan det bli lite förvirrat av begreppet anjovis. Detta är ett recept som ngn av våra egna kockar tagit fram så det är helt säkert anjovis som är på den lilla rosaröda burken med rensade anjovis/skarpsillen som menas. Och ja, det är absolut inte detsamma som sardell.
    Kanske kan du kika på recept som oxrullader, slottsstek där det är svenska traditionella rätter där man kan eller oftast lägger till anjovis som en smakförstärkare och där menas alltid (vad jag vet iallafall) anjovis som är den rosaröda burken.
    vänligen,
    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.