Hur mycket protein behöver jag när jag tränar?

Hur mycket protein behöver vi?
Proteintillskott har lämnat gymmen och blivit en del av vår vardag på ett helt nytt sätt. Men vad är det som gör att allt fler har fått för sig att de måste stoppa i sig extra protein för att må bra? Och behövs det verkligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande protein och hälsa.
 
Vad är protein?
Protein är viktigt för hela kroppens funktion och behövs för att bygga upp celler och att bilda enzymer och hormoner. De finns i någon utsträckning i de flesta delarna av vår kost. Det finns väldigt många olika aminosyror; 20 av dem utgör byggstenarna till proteiner i levande celler. Nio av dem är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss det via maten då kroppen inte kan producera dem på egen hand.

Hur mycket protein behöver vi?
Det finns en utbredd övertygelse om att vi behöver ett tillskott av protein. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna från 2012 bör 10–20 procent av kaloriintaget för vuxna personer (upp till 65 år) komma från protein. Detta motsvarar 50–70 gram protein per dag. Är du en frisk person och äter tillräckligt med vanlig mat behöver du inte fundera över hur mycket protein du får i dig – du får i dig tillräckligt.

Behöver jag proteintillskott om jag tränar riktigt hårt?
Personer som tränar behöver generellt äta mer mat. Det finns dock inga studier som stödjer påståendet om att proteintillskott behövs för idrottare eller motionärer som till vardags äter en varierad blandkost och därigenom får i sig tillräckligt med protein. Behovet av protein kan enkelt tillgodoses genom en normal varierad kosthållning. Detta gäller även personer som tränar.

Så behöver någon proteintillskott?
Även om de allra flesta av oss får tillräcklig näring genom vanlig kost så finns det personer som av olika anledningar har behov av olika kosttillskott. Kosttillskott kan exempelvis behövas då en person på grund av sjukdom, personlig preferens eller allergi inte äter alla typer av livsmedel. Även spädbarn kan vissa fall behöva kosttillskott. Men är du frisk räcker vanlig mat för att täcka
proteinbehovet.

Vad händer om jag äter för lite protein?
Vid för lågt energitillskott kommer kroppen att använda protein från mat eller muskler som energikälla.

Vad händer om jag får i mig för mycket protein?
Kroppen hanterar för mycket protein på två olika sätt. Antingen lagras det i kroppen och kan leda till viktuppgång eller så kissas det helt enkelt ut.

Hur påverkar det miljön att vi äter produkter som vi egentligen inte behöver?
Vår nya och växande vana av att konsumera olika former av proteinprodukter innebär att vi i mycket högre grad måste börja fundera över anledningarna till och konsekvenserna av våra val. De flesta av oss som äter en fullgod och allsidig kost, behöver inte nya proteinprodukter för att må bättre. Konsumtionen av dessa proteinprodukter leder inte bara till ett slöseri med pengar utan innebär även att vi slösar med jordens resurser.

Att kyckling är gott och går att variera i (nästan) all oändlighet är det många som håller med om. Men hur nyttigt är det egentligen? Här reder vi ut några av de vanligaste frågorna om kyckling och hälsa.

Är kyckling hälsosamt?
Ja absolut! Kyckling har i jämförelse med många andra livsmedel en låg fetthalt samt att kyckling är superrikt på protein. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin är viktigt, inte minst för muskelfunktionen. Äter du kycklingen med skinnet så har du en naturligt rik källa till vitamin D! I kyckling finns också vitamin B12, zink och selen.

Många som tränar äter mycket kyckling, varför det?
Protein är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att bibehålla eller öka muskelmassan. Kyckling innehåller hela 23 gram protein per 100 gram!

Har kycklingen tillräckligt med protein eller måste jag tillföra proteinpulver eller andra proteintillskott om jag tränar?
Nej, det är en av de vanligaste myterna när det kommer till protein. Även om man vill bli starkare så räcker det med ren mat, alltså bra råvaror utan tillsatser. Förutsatt att du äter tillräckligt och varierat så täcker du dagsbehovet av näring där protein ingår.

Här kommer några av våra nyttigaste tips?
Protein mättar ordentligt och därför kan du försöka äta det vid varje måltid. Eftersom många tränar en hel del (kan vara både löning och styrka) är det viktigt att få i sig tillräckligt. Det är dessutom energikrävande att producera mat och det känns bättre att äta upp maten som produceras och hamnar på tallriken istället för att leta upp andra, många gånger artificiella, alternativ. Och en fräsch kycklingrätt är ju tusen gånger godare än proteinpulver! Här kan du kika närmare på kycklingens näringsvärde och jämföra med andra typer av kött:

Fettinnehåll i gram per 100 gram
Kycklingfilé utan skinn: 1,2
Fläskfilé: 2,6
Oxfilé: 4,4
Entrecôte: 9,5
Falukorv: 18–23
Källa: Svensk Fågel

Näringsvärde kyld kyckling per 100 gram
Energi: 480 kJ/120 kcal
Protein: 23 g
Kolhydrat: < 0,5 g
Fett: 2 g

Källa: https://svenskfagel.se/material-och-inspiration/naringslara/
Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.