Till senaste kommentaren

Kan jag äta kycklingen som är mörad om jag är histaminkänslig?

Jag hade litet bråttom när jag handlade. Jag såg inte att kycklingen var mörad; som rimmad vad jag förstod. Inte värre?
Jag är "histaminkänslig", så egentligen skulle jag inte köpt nåt sånt av försiktighetsskäl.
Är det så att den är hållbarare och kan ligga längre kyld än naturell? Salt i sig ger väl inte mer biogena aminer? "Histaminkänslighet" gör att man undviker lång lagring. Man lagar till långt innan utgångsdatum för säkerhets skull. Sen fryser man in direkt, om man inte tänker äta upp.
Jag brukar köpa naturell kyckling. Jag sköljer alltid av, för att jag tror att ytan är mer utsatt för påverkan. Men numera förpackas väl mycket kött utan syre, så där händer väl inte mycket? Behöver jag skölja? Jag köper även hel kyckling, som jag sköljer mer..
Själva mörningen ändrar väl strukturen i köttet?. Blir det mer biogena aminer då? Eller är det bara lagringstiden?
Dessutom reagerar tarmen på kycklingskinn, även friterat, så jag undrar om det är skinnet i sig eller nåt i slakteriets sköljning, kanske annat än biogena aminer??
"Histaminkänslighet" är inte en diagnos som man får mycket hjälp med direkt. Den medför diverse symptom, så när man knäckt koden, vill man inte utsätta sig, även om det skulle bero på nån bakomliggande faktor. Det är svårutrett dessutom och verkar inte ha nämnts förrän nån gång på 2000talet.


Marie

Kommentarer

  • Hej Marie!
    Tack för din fråga. Detta är svårt att svara på. Histamin finns ju i det mesta fast i väldigt låga halter som de flesta av oss inte alls reagerar på.
    Vi har en mindre halt av saltlake i all vår frysta kyckling samt i Ivars mörade kycklingfilé, vilket kan innehålla en något högre halt av histamin men i de färska produkterna (som inte är mörade) ska halten vara så pass låg så det inte ska vara någon fara, men är någon allergisk så är det tyvärr ingen garanti och jag vågar inte ge dig någon rekommendation.

    Så utan att ge en för stark rekommendation så kanske du inte ska äta detta om har histaminallergi. Kanske kan du slå en signal till din dietist och höra. Dietisterna är ju experter.

    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.