Tack för att du hör av dig till oss! Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring kyckling, våra produkter och Kronfågel. Du kan förvänta dig ett svar av oss inom max 2 vardagar. Frågor, svar och kommentarerar publiceras på den här sidan.
Vi hanterar dina personuppgifter i syfte att kunna hantera ditt ärende hos oss. Uppgifterna du delar med oss raderas efter maximalt ett år. Läs mer om vår GDPR policy HÄR.
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss här: Kronfagel.se
Vår vision ”En bättre kyckling för ett bättre liv” sammanfattar varför vi finns – att med vår produkt skapa förutsättningar för en välmående värld. För människan, djuren och klimatet.
Kronfågel är Sveriges marknadsledare inom kyckling med flera stora varumärken.
Hej Susanne!
Tack för din fråga.
Kycklingarna kommer till bonden från kläckeriet när de är cirka en dag. De får picka fritt på en bädd av kutterspån i stora luftiga stallar (inga svenska kycklingar sitter i bur) med fri tillgång till foder och vatten.
Utformningen av stallarna och hur miljön kring kycklingarna ska vara är reglerad och godkänd av svenska myndigheter och kontrolleras årligen av veterinärer hos uppfödarna. För branschen är djurskyddet oerhört viktigt och av den anledningen kontrollerar vi och följer ständigt upp hälsoläget hos kycklingarna.
Generellt har svenska kycklingar ett mycket gott hälsoläge. På Svensk Fågel kan du läsa mer om hur svenska kycklingar lever och mår. Här hittar du också ett klipp hur det ser ut i stallarna.
Hör av dig om det är något mer du undrar över.
Tack för din kloka fråga. Fodret till kycklingarna består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och ca 25 procent av proteinråvaror. Man måste ha någon typ av protein för att föda upp kyckling. Av prisskäl är användningen av proteinråvaror sparsam i svenska foderinblandningar för kyckling. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.
Proteinet i fodret kommer från olika grödor som t ex soja, raps, ärtor och åkerbönor. Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion och importeras till störst del från Brasilien. Genom att ha skrivit under ”Sojadialogen” medverkar Kronfågel till att sojan som köps in ska vara certifierad, det vill säga, framtagen på ett hållbart sätt för människa och miljö. Mer info om foder hittar du under den här länken. Länk till info från WWF om sojadialogen finns här.
Bosarp tar sin soja från Italien och den är helt ekologisk.
Hör gärna av dig om du har fler funderingar.