Hur går slakten till?

Hej!
Hur gör ni när ni slaktar kycklingarna?
Håkan Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Håkan!
  Tack för att du hör av dig till oss.

  Slakten inleds med att kycklingarna bedövas med en förhöjd nivå av koldioxid (som finns i vanlig luft), detta för att djuren inte ska känna något vid avlivningen. I medvetslöst tillstånd sticks djuret i halsen och avlider genom att den tappas på blod.

  All slakt inom Kronfågel följer utan undantag svensk djurskyddslagstiftning och övervakas på plats av Livsmedelsverkets officiella veterinär. Dessutom utförs årliga oberoende revisioner för att ytterligare kvalitetssäkra på produktion.

  Läs gärna mer om slakten på svenskfagel.se

  Hör av dig om du har fler frågor.
  Anna
 • Enligt nyheter jag tagit del av (Marcus Oscarsson, Aftonbladet) sker inte avlivning så här. Har alltid trott på att svensk djurhållning och slakt är bra. Ska man sluta köpa era produkter eller förändrar ni ert tillvägagångssätt?

  Mvh Jacob
  Jacob
 • Hej Jacob!
  Tack för att du hör av dig. Vi har redan förändrat arbetssätt.

  När vi upptäckte problemet, i en av våra interna kontroller, förstärkte vi direkt den manuella bevakningen med extra kontrollpersonal efter stickmaskinen för att fånga upp eventuella felstick.- Vi har bland annat köpt ny maskinutrustning som vi nu kalibrerar för att lösa problemet.
  - Vi håller just nu på att installera ännu en teknisk lösning efter kontrollen av den första maskinen, för att nå vår nollvision.
  Men därmed är inte sagt att vi ständigt arbetar med att förbättra oss.
  Jag hoppas att du har fortsatt förtroende för våra produkter.

  med vänliga hälsningar

  Anna
 • Verkar inte stämma efter avslöjandet i dag
  Gunnar
 • Hej Gunnar!
  Tack för att du hör av dig. Vi förstår att klippet på Aftonbladet är upprörande och vi är verkligen ledsna över det som hänt.

  Vi har nollvision gällande ostuckna kycklingar och är såklart ledsna att vi inte nått den. Kycklingarna har varit djupt nedsövda och helt bedövade, de har alltså inte varit vid medvetande. Men även om djuren inte känt något så är detta ett problem som vi tar på stort allvar. Varje sådan händelse är viktig att åtgärda och vi tar mycket allvarligt på det som hänt.

  Vill du läsa mer och få mer fakta ber jag att du klickar på den här länken.

  med vänliga hälsningar
  Anna
 • Att det ens ska behöva vara så i landet Sverige? Att det ska behöva komma upp i pressen för att ni ska vidta åtgärder. Hade det inte uppmärksammats så hade inte åtgärder vidtagits. Handlar det om pengar? Eller maskiner som inte fungerar? Eller människor som inte förstår att det är djur dem arbetar med?
  Anna
 • Hej Anna!
  Tack för att du hör av dig. Vi är såklart mycket ledsna över det som hänt.

  När vi upptäckte problemet, i en av våra interna kontroller, förstärkte vi direkt den manuella bevakningen med extra kontrollpersonal efter stickmaskinen för att fånga upp eventuella felstick.
  - Vi har bland annat köpt ny maskinutrustning som vi nu kalibrerar för att lösa problemet.
  - Vi håller just nu på att installera ännu en teknisk lösning efter kontrollen av den första maskinen, för att nå vår nollvision.

  Överlag har vi en fungerande slaktprocess även om det - som i det här fallet - ibland förekommer avvikelser.

  Vi arbetar för att lösa problemet så fort som möjligt.

  För mer fakta kan du gärna läsa här:

  Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor.
  Med vänliga hälsningar
  Anna
 • Men nu läser man i dag att det förekommer föroreningar på kycklingarna såsom inälvor och bajs ,hur kan det vara så ?
  Gunnar
 • Hej Gunnar!
  Tack för att du hör av dig igen.

  Vi har tyvärr haft problem vid rensningen av vår kyckling - vissa kycklingar har inte rensats korrekt. Detta är ett misslyckande som vi tar på stort allvar. Vi undersöker nu orsakerna bakom och gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet så snabbt som möjligt. Vi beklagar verkligen det inträffade och tar såklart fullt ansvar för att åtgärda problemet. Vi är tacksamma över att våra och myndigheternas systematiska kontroller har fungerat så att vi har kunnat upptäcka felet och sätta in åtgärder.

  Livsmedelssäkerhet är vår högsta prioritet tillsammans med djuromsorg och arbetsmiljö. Vi har tyvärr haft problem vid rensningen av vår kyckling - vissa kycklingar har inte rensats korrekt. Detta är ett misslyckande som vi tar på stort allvar. Vi undersöker nu orsakerna bakom och gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet så snabbt som möjligt.

  Kyckling är en biologisk råvara med olika vikt. En av orsakerna bakom problemen är att de maskiner som rensar kycklingen inte har kunnat parera viktvariationen. Medan vi jobbar med att lösa problemet har vi tills vidare därför ökat de manuella kontrollerna per flock och dygn för att stärka processen. I det här fallet har Kronfågels besiktning tyvärr brustit och vi ser nu över våra rutiner för detta. Kronfågel har enligt lag i uppdrag att manuellt besiktiga varenda kyckling innan den går vidare till butik. Besiktningen granskas av Livsmedelsverkets kontrollanter och vi är tacksamma över att dessa systematiska kontroller har fungerat så att vi kan analysera orsakerna bakom och sätta in åtgärder.

  Vi ser över möjligheterna att förbättra maskinutrustningen samt att vi har fortsatt utökade manuella kontroller. Vi har nyligen även tillsatt en kvalitetssamordnare för kontrollen av rensningen. Vi undersöker också, tillsammans med våra uppfödare, vad vi kan göra för att minska viktvariationen.

  med vänliga hälsningar
  Anna
 • I det inslaget i aftonbladet får man inte intrycket av att kycklingarna som ni benämner som "avvik" var bedövade, de säger ju att de vaknat upp från bedövningen och efter det blivit skållade?
  Jenny
 • Hej Jenny!
  Tack för att du hör av dig och bryr dig. Det gör vi också. Djurvälfärd har högsta prio hos oss.

  Vi undersöker just nu vad det är som dessa tidigare medarbetare vittnar om då vi tar det de säger på största allvar. Vi har de senaste dagarna pratat med all personal på vårt slakteri i Valla som har jobbat i den här delen av produktionen i upp till 15 år - alla av dem uppger att de aldrig någonsin har upplevt detta. Skållningen överses dessutom både av Livsmedelsverkets veterinärer och våra kontrollanter.

  Vi har inte fått någon indikation på att kycklingar skulle ha förts in till skållning när de är vid medvetande. Djuren är så pass bedövade att oavsett om de går in i skållen stuckna eller inte så blir inte skinnet på kycklingen rött. Det betyder att hjärtat inte slår, vilket varit fallet med dessa kycklingar. Det är således högst osannolikt att kycklingar skulle ha skållats vid medvetande.
  Läs gärna mer här om hur slakten går till. 

  Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor.
  med vänliga hälsningar
  Kinna
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.