Foder och klimat

I ett tidigare svar här i forumet, besvarar ni en fråga angående foder, med "Proteinråvaran består av GMO fri soja, har hög proteinkvalitet (största delen från Brasilien)". Forskare är eniga om att Brasilien förstör Amazonas, genom att just hugga ner skog för att plantera gröda så som soja, att användas till djurfoder. Då Amazonas är "planetens lungor", påverkar detta oss alla, samt att djur- och insektsliv störs och utrotas, och att hela balansen rubbas, vilket kan starta t ex pandemier. Hur kan ni då reklamera med "För människan, djuren och klimatet"?
Ni är ju logiskt och tydligt sett tvärtom med och förstör. (Hur ni dessutom kan framhålla att ni värnar om djuren, är en helt annan fråga... Är ni anställda indoktrinerade till att tro, att det är naturligt och att djuren mår bra, av att leva tusentals i flock, enbart inomhus, och i endast 35 dagar?!!)

Kommentarer

 • Hej Marie!
  Bra och viktig fråga fråga kring framställning dvs odling av soja. Kronfågel har skrivit på den sk sojadialogen som WWF är ansvarig för vilket innebär att sojan som vi använder till kycklingarna tas fram på ett hållbart sätt. 

  Inomhusmiljö är inte per automatik dåligt, snarare tvärtom. Att ge kycklingarna möjlighet till utevistelse är idag i direkt oförenlighet med myndigheternas och konsumenternas krav på kycklingkött fritt från salmonella och låga nivåer av campylobakter. Inomhus får även kycklingarna ett naturligt skydd från rovdjur, möjlighet att utföra naturliga beteenden såsom födosök och de har fri tillgång till mat och vatten samt tillgång till dagsljus. Sverige tillåter en maximal beläggning på 36 kilo kyckling per kvadratmeter. I många länder regleras inte beläggningen i kycklingstallet alls. Inom EU gäller dock sedan juni 2010 maximalt 42 kilo kyckling per kvadratmeter.

  Överst på den här sidan har du ett klipp på kycklingar i stall samt du kan läsa mer om hur kycklingen har det i bondens stall.

  vänligen,
  Anna
 • Hej,
  jag undrar vilket foder krav-kycklingen får.
  Tack på förhand.


  Jessica
 • Hej Jessica!
  Tack för din fråga. Fodret till kycklingarna består till cirka 70-75 procent av svenskt spannmål och ca 25 procent av proteinråvaror. Man måste ha någon typ av protein för att föda upp kyckling. Av prisskäl är användningen av proteinråvaror sparsam i svenska foderinblandningar för kyckling. Många uppfödare använder hemmaproducerad spannmål, helt vete, vilket är positivt ur miljösynpunkt.

  Proteinet i fodret kommer från olika grödor som t ex soja, raps, ärtor och åkerbönor. Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion. Bosarp tar sin soja från Italien och den är helt ekologisk.

  Hör gärna av dig om du har fler funderingar.
  Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.