Tack för att du hör av dig till oss! Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring kyckling, våra produkter och Kronfågel. Du kan förvänta dig ett svar av oss inom max 2 vardagar. Frågor, svar och kommentarerar publiceras på den här sidan.
Vi hanterar dina personuppgifter i syfte att kunna hantera ditt ärende hos oss. Uppgifterna du delar med oss raderas efter maximalt ett år. Läs mer om vår GDPR policy HÄR.
Gäller ditt ärende en reklamation ber vi dig kontakta oss här: Kronfagel.se
Vår vision ”En bättre kyckling för ett bättre liv” sammanfattar varför vi finns – att med vår produkt skapa förutsättningar för en välmående värld. För människan, djuren och klimatet.
Kronfågel är Sveriges marknadsledare inom kyckling med flera stora varumärken.
Korta svaret är:
All kyckling och även ägg i Sverige är salmonellafria vilket innebär att du inte kan få salmonella från kyckling i Sverige.
Långa svaret och förklaring som din mamma kanske vill läsa: 😉
Vi jobbar med ett sk "stopprogram" med Svensk Fågel som är vår branschorganisation. Programmet innebär att man tar salmonellaprov på kycklingar som ska gå till slakt. Om det skulle finnas salmonella på en gård får de kycklingarna inte lämna gården utan måste destrueras där. Stallarna där de bott måste göras rena mycket noggrant och desinficeras innan man kan ha nya kycklingar där.
Men – man ska ha respekt för att rå kyckling måste hanteras och tillagas korrekt och här kommer information som kan vara bra att ha extra fokus på vid tillagning av kyckling.
Om du hanterar kycklingen så som den ska hanteras, det vill säga med god kökshygien och att du låter den bli helt genomstekt, kan du känna dig trygg. Bakterier dör vid omkring 70°C. Tänk på att:
- Tvätta händer och håll ytor och redskap rena. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Ha en separat skärbräda för rått kött. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat.
- När du är färdig med köksredskapen, se till att köra diskmaskinen så hett som möjligt.
- Håll koll på innertemperaturen. 70°C för styckningsdelar som t.ex. bröstfilé och 82°C inne vid benet för hel kyckling.
Vänligen,Vad menar du med min mamma? Det är ju jag som är rädd för att få salmonella? 😱