Till senaste kommentaren

Hur slaktas ekologisk kyckling?

Hej!
Jag undrar om transport och slakt av den ekologiska kycklingen är likadan som för de andra kycklingarna?
Tack på förhand för info.

Kommentarer

  • Hej Lina!
    Tack för din fråga. Slakt för Gårdskycklingen och ekologiskt kyckling skiljer sig åt.

    Den ekologiska kycklingen, Bosarps kyckling slaktas i ett mkt lågt tempo genom att halspulsådern skärs av manuellt. Före slakten bedövas kycklingen i ett strömförande bad och är därmed bedövad före slakten vilket borgar för att fågeln inte lider, allt enligt svenska värderingar och rutiner.

    För Gårskycklingen på Kronfågel inleds slakten med att kycklingarna bedövas med en förhöjd nivå av koldioxid (som finns i vanlig luft), detta för att djuren inte ska känna något vid avlivningen. I medvetslöst tillstånd sticks djuret i halsen och avlider genom att den tappas på blod.

    Vad gäller tranporterna: För den Gårdskycklingen har vi 13 specialbyggda bilar med ventilation och för Bosarp kyckling är det dragluftsventilerade bilar.
    Jag hoppas det är svar på dina frågor.
    Med vänliga hälsningar
    Anna
  • Hej, Hur skiljer sig dessa sätt mot den vanliga traditionella sättet? Hur skiljer sig förflyttningen från djurstallet till lastbil?
    Karin
  • Hej Karin!
    Tack för din fråga. Jag är inte helt säker på vilken fråga du menar att det skiljer sig, men jag försöker besvara så gott jag kan.

    Bosarps transporter har dragluftsventilation och så fort bilen stängs ner så öppnas sidodörrarna på lastbilen och det medför att alla djur får luft omgående. Likadant gäller släpet där man kan öppna på sidan. När djurtransporten ”lägger till” vid slakteriet öppnas det baktill och den första delen som lastades på skall lastas av. Kycklingarna står sedan i en väl ventilerad vänthall fram till slakten.

    Fördelen med KRAVs regler är att kycklingen tas om hand med två händer genom hela flödet. Fåglarna transporteras i lådor med 5 i varje. Lastning av Bosarps kyckling sker för hand och man tar runt vingar och kropp med två händer. När fåglarna kommer till slakteriet hängs de upp och inom max 30 sekunder går de med huvudet genom vattenbad och får en elchock som bedövar. Därefter snittas fågeln i halsen och tappas på blod.

    Kameraövervakning finns inte i detta småskaliga slakteri men det är alltid personal i varje del av flödet och inget görs maskinellt.

    Kronfågel har ett slakteri för sin ekologiska kyckling i Sverige som ligger i mitten av Skåne.

    Lastning av Gårdskycklingen sker manuellt eller med hjälp av en lastmaskin där gummifingrar för fram kycklingarna på ett transportband. Lastmaskinen är prövad av Jordbruksverket samt testad och utvärderad av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Jordbruksverkets referensgrupp och näringen. Allt för att passa de svenska kraven. Fördelen med lastmaskinen är den är uthållig. Risken med manuell hantering är att trött personal kan brista i uppmärksamhet eller varsamhet gentemot djuren. Det behöver aldrig vara ett orosmoment vid användning av en lastmaskin. Här kan du läsa mer om detta: https://svenskfagel.se/produktionskedjan/slakt/

    Jag hoppas det är svar på dina frågor.
    vänligen,
    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.