Ekologisk kyckling

Är rasen på den ekologiska kycklingen RSPCA godkänd?
Markus Sallkvist

Kommentarer

  • Hej!
    Tack för din fråga. Jag måste höra med någon kollega som jobbar med detta.
    vänligen,
    Anna
  • Hej! Har ni fått svar från er kollega än?
    Jag mailade RSPCA, och de har godkänt två sorter från Aviagen som heter gold, rustic gold och ranger gold. Som jag har tolkat er Q/A så använder ni rasen Rowan Gold, är det ett annat namn för dom två andra som tidigare nämnts? Eller ska jag tolka det som att det inte är godkänt av RSPCA
    Vänligen
    Markus
    Markus
  • Hej!
    Beklagar det sena svaret. Min kollega hade svarat men jag hade inte sett det. Hon skriver:Ja, det är den, det är rasen Ranger Gold som vi använder.

    vänligen,
    Anna
  • Hej!
    Är ni säkra på det? Andra svar på tidigare Q/A har sagt att det är Rowan Gold,
    see Hur vet jag om det är Ross 308 i förpackningen? - Kronfågel - Kronfågel AB (kundo.se)

    Vänligen,
    Markus
    Markus
  • Hej Markus!
    Den kollega som svarat på frågan är ansvarig för sk "livdjur" så ja, jag är säker på svaret från hen. Ross är den ras som vi använder för vår traditionellt uppfödda kyckling, Gårdskyckling. Den föds upp på andra gårdar och slaktas i ett annat slakteri.
    Har du fler frågor får du gärna höra av dig.
    Anna
  • Hej! Tack för svaren om detta. Det gläder mig att ni inte använder "turbokycklingar", jag har inte ens vågat köpa ekologisk. Är det möjligt att ha rasen Ross 308 (eller motsvarande om det finns fler raser "turbokycklingar") och ändå få produkten certifierad som ekologisk? Dvs kan jag alltid lita på att all er (och andras) ekologiska kyckling är mer långsamväxande?
    Linnea
  • Hej!
    Tack för din fråga. Vi kan av förklarliga skäl inte svara för andra företags raser men vi har inte Ross för den ekologiska kycklingen utan uppdaterar till Ranger Gold (uppdaterad ras här i svaret) då den är en fågel som bygger mkt muskler och blir större då den lever längre.
    Turbokycklingar är ett kanske inte helt träffande begrepp då kyckling växer helt naturligt snabbt. 
    Hoppas det är svar på din fråga.
    Anna
  • Hej Anna! Men så ni använder  Rowan gold och inte ranger gold?
    Vänligen
    Markus
    Markus
  • Hej Markus!
    I hastigheten skrev jag ju fel. Be om ursäkt för det. Det är Ranger Gold och inget annat. Som jag redan svarat dig långt tidigare i tråden. 🙂
    vänligen,
    Anna
  • Hej!
    Har ni en uppfattning om hur enkelt det skulle vara för era gårdar att öka sin produktion om efterfrågan på ekologisk kyckling ökar?
    Och ser ni att det finns ett intresse hos era konventionella producenter att ställa om till mer långsamt växande raser ifall efterfrågan ökade? Till exempel ifall offentlig sektor skulle börja efterfråga det i upphandlingar? 
    Mvh Linnea
    Linnea
  • Hej Linnea!
    Tack för att du hör av dig till oss. Möjligheter på marknaden utvärderas kontinuerligt av oss om vilka behov som finns och vad som efterfrågas men en du ska känna dig trygg med att vi levererar en svensk kvalitetskyckling oavsett om den är ekologisk eller ej.
    vänligen,

    Anna
  • Hej tack för det icke-svaret. Tar tacksamt emot tips om var jag kan vända mig för att få bättre svar på mina frågor.

    Trygg kommer jag känna mig först när jag vet att de så kallade turbo kycklingarna är helt utfasade.
    Vänligen Linnea

    Linnea
  • Hej Linnea!
    Tack för din fråga. Tråkigt att du inte tycker svaren är tillräckliga för dig. Det finns dock inget som heter Turbokycklingar så jag vet inte riktigt vad du hänvisar till.  Skicka gärna en länk på detta om du läst det någonstans.
    Anna
  • Hej! Ja jag tycker också det är tråkigt, då jag uppriktigt är intresserad av vägen framåt för att stärka den ekologiska produktionen av kyckling. Jag tar som sagt gärna emot tips på var jag kan vända mig för en mer konstruktiv dialog.

    Begreppet turbokycklingar används ofta om den vanligaste rasen i Sverige, ross 308 som är extremt snabbväxande, även om jag förstått att det finns även någon eller några andra raser som också inryms. Begreppet användes redan innan men blev nog känt hos många i och med uppdrag gransknings reportage som visade kycklingar på Kronfågels gårdar som växte så snabbt att deras ben inte bar och som kannibaliserade på varandra. 

    Från 2020: https://www.svd.se/a/g7nmbL/dansk-jatte-fasar-ut-turbokycklingar
    Att ross 308 är vanligaste rasen i Sverige
    https://svenskfagel.se/ufaq/vilka-kycklingraser-anvands/

    Om den uppmärksammade granskningen:
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BW0llQ/djurens-ratt-polisanmaler-kronfagels-gard-turbokycklingarna-maste-stoppas



    Linnea
  • Hej Linnea!
    Tack för att du hör av dig. Än en gång, djurvälfärd och livsmedelssäkerhet har högsta prio i vår verksamhet. Vi blev mycket berörda och ledsna över de bilder vi såg i uppdrag granskning. Ta gärna del av fakta från Svensk fågel när programmet sändes. https://svenskfagel.se/nyheter/med-anledning-av-uppdrag-gransknings-reportage-om-kycklinguppfodning/

    För att bemöta din tanke om turbokycklingar så växer fåglar generellt snabbt och ska i det naturliga tillståndet växa snabbt för att vara flygfärdiga framåt sommaren efter att de har kläckts på våren. Fåglarna som används till livsmedel skiljer sig väsentligt från den gamla djungelhönan då de är en korsning av olika raser. I Sverige använder vi de korsraser som uppfyller de höga kraven som vi ställer i Sverige, det vill säga att djuren ska vara friska, robusta och fria från fjäderfäsjukdomar.

    vänligen,
    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.