Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Visa & Mastercard låser 100€ vid varje tankning i Europa. Är det tillåtet?

Vid tankning  i Europa låser VISA & Mastercard 100 € även om man tankar för betydligt mindre.  Det tar minst 5 dagar innan reservationen släpps. Kan inte se att det finns någon information från kortutgivarna om detta. Kan ju ställa till problem om man tankar många gånger och inte vet om ovanstående regel. Frågan är om det är OK att göra så och om man inte
i så fall måste informera tydligt. Finns regler ang. detta?

Kommentarer

 • Hej Walter,

  Tack för din fråga.

  När man vid tankning använder kortet och slår in sin kod vet ingen vad köpet exakt kommer att kosta till skillnad från när man betalar i butikskassan. För att förhindra tjuvtankningar lägger vissa bensinbolag en reservation på vad en full tank normalt kostar. Det verkliga beloppet kommer in efteråt, ibland flera dagar senare.

  Hur korttransaktionerna hanteras beror på vad mackens/bensinbolagets inlösande bank har för regler och vilka krav VISA/MasterCard etc. ställer på den inlösande banken samt hur stora risker för kortbedrägerier man är beredd att ta hos bensinbolaget.
  En reservation görs i samband med att kortet används för att betala en tankning enligt ett regelverk som heter Automatic Fuel Dispenser (AFD). Detta för att bankerna ska veta om att det finns täckning på kortet innan man tankar.

  Det viktigt att både bensinbolag och kortföretag informerar konsumenterna om denna företeelse för att undvika att problem uppstår i visa situationer.

  SR P4 Norrbotten har gjort ett inslag om detta under rubriken "Jurist kritiserar bank och bensinbolag."

  Vänliga hälsningar
  Jolanda Direktör, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.