Missat flyg

Hej
Fastnade i säkerhetskontrollen på Manchesters flygplats då de fick avläsning av spår av sprängämnen i väskan. Efter över en timmes kvarhållande så hittade de ingenting och jag fick gå vidare. Jag missade mitt plan och fick boka nytt dagen efter med en hotell natt och tåg till London. Detta kostade över 5000sek. Har jag rätt till ersättning?

Med vänliga hälsningar
Martin

Kommentarer

 • Hej Martin,

  Tack för din fråga.

  Flygbolaget är inte ansvarig för säkerhetskontrollen och passageraren har själv ansvaret att komma i tid så att säkerhetskontrollen kan passeras.

  Tänkbar är ett ansvar av flygplatsen och därmed ett skadeståndskrav enligt allmänna utomobligatoriska skadeståndsrättsliga regler, då det inte finns ett avtal mellan dig och flygplatsen.

  Dessa förutsätter att din skada orsakades på grund av ett vårdslöst beteende. Personalen måste ha agerat uppsåtligt eller vårdslöst, vilket kan vara svårt att bevisa. Utgångspunkten är ju att säkerhetspersonalen utför sitt jobb och utför kontrollen om det finns tecken på en överträdelse av säkerhetsföreskrifterna.

  Konsument Europa kan inte assistera med skadeståndsrättsliga krav då dessa är utomobligatoriska. Vi handlägger ärenden där konsumenträttsliga regler är tillämpliga. 

  Om du anser att säkerhetspersonalen har agerat uppsåtligt eller vårdslöst och vill driva ärendet, kan du börja med att reklamera och ställa ditt krav till flygplatsen. Det finns en möjlighet för att få ett ärende mot flygplatsen prövat av CEDR - Centre for Effective Dispute Resolution.

  Allmän information om säkerhetskontrollen hittar du på Civil Aviation Authoritys webbsida.

  Med vänlig hälsning,
  Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.