Till senaste kommentaren

Köp av vattentät mobiltelefon som inte var vattentät

Hej.
Jag köpte för en tid sedan en mobiltelefon av e-ville.com. Den skulle, enligt deras sida, vara helt vattentät, s.k. IP68-klassad.
Telefonen verkade mycket robust, men vid första paddelturen lade mobilen av redan på andra dagen. När jag till slut fick upp simkortsluckan visade det sig att hela telefonen var full av vatten.
E-ville skickade telefonen till sin verkstad, som i sin tur kom fram till att jag installerat sim-kortet felaktigt och därför orsakat vattenskadan. Som grund för sitt beslut visade de på märken som tillkommit när jag öppnade luckan med hjälp av en fickkniv ute på en ö på västkusten.
Jag ansåg naturligtvis att de hade fel, men de sa att deras verkstads beslut inte gick att ändra på och att de inte kunde ge mig en ny telefon. Först ville de dock ge mig 15% rabatt på en ny telefon, men efter att jag återigen klagat ville de ge mig 50% rabatt.
Jag vet inte hur jag ska göra. Har de rätt? Vad kan jag göra? Jag känner mig helt överkörd. Jag har inte heller fått tillbaka min telefon.
Vänliga hälsningar
Ronny Söderqvist
Ronny Söderqvist Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ronny,

  Tack för ditt inlägg. Vid fel i varan har du följande rättigheter: reparation, omleverans, prisavdrag eller hävning av köpet.

  Förutsättning är att det finns ett fel och att felet har redan funnits vid leverans.

  Bevisbördan att det är fel i varan har konsumenten. I ditt fall bestrids inte detta.

  Bevisbördan föra att felet är ursprungligt ligger också hos konsumenten. Om felet har visat sig inom 6 månader efter köpet, kastas bevisbördan om, vilket innebär att det antas att felet är ursprungligt, men säljaren har möjlighet att bevisa, att felet inte är ursprungligt utan orsakades av konsumenten.

  I ditt fall vet jag inte när felet har visat sig, men säljaren påstår handhavandefel. Telefonen visar tydliga tecken att du har öppnat luckan med ett fickkniv, vilket man inte får göra. Du däremot kommer antagligen ha svårt att bevisa att du använde fickkniven efter att vattenskadan redan har inträffat.

  Jag hoppas att du har fått tillräcklig med information och underlag för ditt beslut.

  Med vänlig hälsning,
  Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.